VinylPlus heeft de resultaten bekendgemaakt van het eerste jaar van zijn 2030 Commitment op het 10e VinylPlus Sustainability Forum (#VSF2022). #VSF2022, live gestreamd vanuit Brussel, verzamelde online ongeveer 500 deelnemers uit 40 landen. Onder het thema ‘Embracing EU Green Deal Ambitions’ werden de perspectieven en scenario’s van het huidige EU-beleidslandschap besproken, evenals hun impact op de kunststof- en PVC-industrie.
De VinylPlus 2030-verbintenis tot duurzame ontwikkeling heeft tot doel proactief bij te dragen aan het aanpakken van prioriteiten op Europees en mondiaal niveau. Via een open proces van raadpleging van belanghebbenden zijn drie trajecten en twaalf actiegebieden geïdentificeerd. Ze omarmen de circulariteit van de PVC-waardeketen, de vooruitgang in de richting van koolstofneutraliteit, het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de PVC-productie en -producten, en de betrokkenheid bij belanghebbenden en wereldwijde coalities.
Brigitte Dero, Managing Director van VinylPlus stelt: ‘Met onze verbintenis tot 2030 willen we bijdragen aan de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties, met een bijzondere focus op duurzame consumptie en productie, klimaatverandering en partnerschappen. Dit in volledige overeenstemming met het relevante EU-beleid in het kader van de Europese Green Deal, zoals het EU-actieplan voor de circulaire economie en de EU-strategie voor chemische stoffen voor duurzaamheid.’
Ondanks de moeilijke economische omstandigheden werd 810.775 ton PVC-afval gerecycleerd en gebruikt in nieuwe producten binnen het VinylPlus-kader, wat neerkomt op ongeveer 26,9 procent van het totale PVC-afval dat in 2021 in de EU-27, Noorwegen, Zwitserland en het VK werd gegenereerd. Het recyclingpercentage van VinylPlus ligt boven het door AMI Consulting geschatte recyclingpercentage van 23,1 procent voor de totale kunststofrecycling in Europa in 2021.
In overeenstemming met de principes van de EU Circular Plastics Alliance (CPA) zet VinylPlus zich in voor de juiste traceerbaarheid van afval. In 2021 lanceerde Recovinyl® RecoTraceTM om zijn registratie- en traceringsschema’s voor recyclingvolumes en de opname van recyclaten in nieuwe producten verder te verbeteren. RecoTrace is het eerste systeem dat voldoet aan de monitoringvereisten van de CPA.
Stefan Sommer, voorzitter van VinylPlus, zegt over de prestaties van VinylPlus bij het bevorderen van zijn circulaire ambities: ‘We hebben de verantwoordelijkheid genomen om de overgang van de Europese PVC-waardeketen naar een duurzamere en circulaire industrie te versnellen. Het is onze ambitie om voorlopers te zijn in innovatie en samenwerking door voorop te lopen op het gebied van circulaire economie en duurzame ontwikkeling in de kunststofsector. Ik wil nogmaals de nadruk leggen op de inspanningen die zijn geleverd om de circulariteit van de PVC-waardeketen op te schalen. Hierdoor hebben we sinds 2000 bijna 7,3 miljoen ton PVC kunnen recyclen tot nieuwe producten, waardoor er niet meer dan 14,5 miljoen ton CO2 in de atmosfeer terechtkwam.’
Andere vlaggenschipinitiatieven van VinylPlus worden vertegenwoordigd door de Additive Sustainability Footprint® (ASF)-methodologie, die werd ontwikkeld als een vrijwillige, Europabrede benadering om de duurzame productie en het gebruik van additieven in PVC-producten te beoordelen en te bevorderen; en het VinylPlus Product Label, het eerste certificeringsschema voor kunststof bouw- en constructieproducten dat is erkend als Responsible Sourcing Certification Scheme binnen BREEAM® – ‘s werelds meest gebruikte norm voor groen bouwen. Daarnaast zijn er twee nieuwe duurzaamheidsprogramma’s, de VinylPlus Leverancierscertificaten(VSC) voor producenten van additieven en compounders, zullen leveranciers van grondstoffen nu in staat stellen hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid te demonstreren en verwerkers helpen bij het verkrijgen van het VinylPlus®-productlabel.
De #VSF2022 was ook de gelegenheid om te bespreken hoe de Europese PVC-industrie zal blijven samenwerken om uitdagingen op het gebied van circulariteit aan te pakken, duurzame innovatie te bevorderen en vooruitgang te boeken in de richting van koolstofneutraliteit, in het kader van het evoluerende beleid in het kader van de EU Green Deal.
Michael Ulbrich, Managing Director van Accenture analyseerde de komende effecten van veranderende EU-wetgeving op de PVC-industrie en benadrukte hoe het toenemende niveau van regelgevende druk nog grotere uitdagingen zou kunnen vormen, die VinylPlus het hoofd moet bieden door een zorgvuldige keuze van prioriteiten en het blijven leveren van concrete en wetenschappelijke resultaten en oplossingen.
VinylPlus Med bevordert circulariteit in de zorgsector en vertegenwoordigt de volledige geest van de 2030-verbintenis, en is een perfect voorbeeld van onderlinge verbinding tussen verschillende Pathways. Het project, gelanceerd in 2021, is gericht op het recyclen van afgedankte medische hulpmiddelen van PVC voor eenmalig gebruik via een partnerschap tussen ziekenhuizen, afvalverwerkingsbedrijven, recyclers en de PVC-industrie. VinylPlus® Med, oorspronkelijk gelanceerd in België bij de Europaziekenhuizen, heeft momenteel meer dan 29 ziekenhuizen op de wachtlijst.
‘Voor een recyclingbedrijf als Raff Plastics zijn projecten als VinylPlus Med belangrijk, omdat we ervan uitgaan dat alles begint bij een goede inzameling. Volgens ons zijn er helaas nog veel materialen die gerecycled kunnen worden, maar door ongunstige omstandigheden naar de stortplaats of verbranding gaan. Een project als VinylPlus Med zorgt ervoor dat iedereen zich bewust wordt en zich inzet om samen te werken aan de vernieuwing van grondstoffen’, zegt Caroline Van Der Perre, mede-eigenaar en manager van Raff Plastics.
De VinylPlus Product Label Awards Ceremony sloot het evenement af, ter ere van de VinylPlus-partnerbedrijven die in 2021 en 2022 het label kregen.
Brigitte Dero besluit: ‘Met zijn 10-jarige verbintenis naar 2030 bevestigt VinylPlus opnieuw de toewijding van de verenigde Europese PVC-waardeketen om een duurzame toekomst te creëren en ervoor te zorgen dat PVC een veilig en circulair materiaal blijft, geschikt voor de circulaire economie. We zijn ervan overtuigd dat het werk dat we doen, ook met de andere kunststofsectoren binnen de CPA, en in partnerschappen met instellingen en belanghebbenden, kan worden erkend als een proactieve bijdrage aan de EU Green Deal.’
Download het VinylPlus voortgangsrapport 2022