2022 was een ongekend jaar voor de PET- en rPET-waardeketens, zoals blijkt uit het rapport ‘PET-market in Europe: State of Play’. Ondanks extreme onzekerheid laten de cijfers vooruitgang in de markt zien. De verschillen in de inzameling, sortering en recycling van PET in heel Europa zullen echter moeten worden aangepakt om de recyclingdoelstellingen van de EU op de middellange en lange termijn te verwezenlijken.
De inzameling en recycling van PET is in 2022 versneld, vooruitlopend op de nieuwe doelstellingen van de EU-richtlijn inzake single-use plastic. Het inzamelingspercentage van PET in 2022 bedroeg 60%, wat een stijging betekent ten opzichte van de 45% die in 2020 werd bereikt. Bovendien werd het gesorteerde voor recyclingpercentage voor PET-drankflessen alleen al geschat op 75%, vergeleken met 61% in 2020.
Verwacht wordt dat dit inzamelpercentage de komende jaren zal blijven stijgen, als gevolg van de bredere uitrol van statiegeldsystemen in heel Europa. In 2022 zouden twaalf landen in de EU deze verzamelmethode operationeel hebben, terwijl negen landen het politieke besluit hebben genomen om DRS in de nabije toekomst te installeren.
Wat de inzameling betreft, werd bijna 2,7 miljoen ton PET-afval gesorteerd voor recycling. Bovendien bedroeg de totaal geïnstalleerde recyclingcapaciteit ongeveer 3 miljoen ton, waarvan 1,4 miljoen ton bestemd was voor toepassingen die in contact kwamen met voedsel.
Verpakkingen waren in 2022 het dominante eindgebruik voor rPET, waarbij 48% in flessen werd gebruikt. Hieruit blijkt een zeer positieve toename van de fles-tot-fles-recycling in Europa. 25% van de rPET werd gebruikt in vellen (trays), en de rest werd gebruikt in niet-verpakkingstoepassingen, waaronder polyestervezels (15%), omsnoeringsbanden (6%) en andere (6%). De waardeketen heeft ook al stappen gezet in de richting van trayrecycling en chemische recycling.
Om de trend naar echte circulariteit voort te zetten, zullen de verschillen tussen de EU-lidstaten op het gebied van inzameling, recycling en toepassing moeten worden aangepakt, aangezien sommige landen de doelstellingen voor 2025 waarschijnlijk niet zullen halen als er niet verder wordt geïnvesteerd. Daarom moeten specifieke acties per lidstaat worden ondernomen om de infrastructuur voor de inzameling en recycling van afval te verbeteren en stappen te ondernemen om de doelstellingen te halen.
De implementatie van de SUPD en verdere investeringen in de afvalbeheer- en recyclingsector zullen van essentieel belang zijn om het concurrentievermogen van de Europese industrie op peil te houden.
Lees het rapport PET-market in Europe: State of Play, door Plastics Recyclers Europe, UNESDA Soft Drinks Europe, Natural Mineral Waters Europe (NMWE), Petcore Europe en ICIS Consulting.