Speciaalchemiebedrijf Lanxess en Advent International (‘Advent’), een van de grootste en meest ervaren wereldwijde private equity-investeerders met een gevestigde staat van dienst op het gebied van investeringen in chemicaliën, richten een joint venture op voor hoogwaardige technische polymeren. De twee bedrijven hebben een overeenkomst getekend voor de overname van de DSM Engineering Materials-activiteiten (DEM) van de Nederlandse groep Koninklijke DSM, die onderdeel zal worden van de nieuwe joint venture.
De aankoopprijs bedraagt circa 3,7 miljard euro en zal door de joint venture worden gefinancierd via eigen vermogen van Advent en externe schulden. Het bedrijf vertegenwoordigt een omzet van ongeveer 1,5 miljard euro met een EBITDA-marge van ongeveer 20 procent. DEM is een van de toonaangevende wereldwijde leveranciers van hoogwaardige speciale materialen die inspelen op de belangrijkste marktbehoeften op het gebied van elektronica, elektrische en consumentengoederen.
Bovendien zal Lanxess zijn business unit High Performance Materials (HPM) inbrengen in de joint venture. HPM is een van de toonaangevende leveranciers van hoogwaardige polymeren, die voornamelijk worden gebruikt in de auto-industrie. Het bedrijf vertegenwoordigt een jaaromzet van ongeveer 1,5 miljard euro met een EBITDA vóór uitzonderlijke posten van ongeveer 210 miljoen euro. Advent zal ten minste 60 procent van de joint venture in handen hebben. Lanxess ontvangt een eerste betaling van minimaal 1,1 miljard euro en een belang van maximaal 40 procent in de toekomstige joint venture. Na de overgang naar de joint venture zal de HPM-business niet langer integraal geconsolideerd worden bij Lanxess, maar in de geconsolideerde jaarrekening worden opgenomen in het eigen vermogen.
Deze stap verscherpt de activiteitenportfolio van Lanxess, die na afronding van de transactie uit drie segmenten van speciaalchemie zal bestaan. Lanxess zal de opbrengst van de transactie gebruiken om de schulden te verminderen en de balans te versterken. Daarnaast plant de Groep een inkoopprogramma van eigen aandelen met een volume tot 300 miljoen euro.
Lanxess zal op zijn vroegst na drie jaar de mogelijkheid hebben om zijn belang in de joint venture aan Advent te verkopen tegen dezelfde waardering. De EBITDA zou dan aanzienlijk hoger kunnen zijn dan vandaag, aangezien Advent en Lanxess aanzienlijke synergieën verwachten als gevolg van de combinatie van de twee activiteiten.
De transactie moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten. De sluiting wordt verwacht in de eerste helft van 2023.
Sterke wereldspeler
Lanxess-CEO Matthias Zachert: ‘Lanxess wordt opnieuw beduidend minder afhankelijk van economische schommelingen. Daarnaast zullen wij als Lanxess onze balans versterken met de opbrengst van de transactie en nieuwe ruimte krijgen voor de verdere ontwikkeling van onze Groep. Met de nieuwe joint venture smeden we een sterke wereldspeler op het gebied van high performance polymeren. De portfolio’s, waardeketens en wereldwijde positionering van de twee bedrijven vullen elkaar perfect aan. Met haar innovatieve producten zal de joint venture een sleutelrol kunnen spelen bij het vormgeven van toekomstige ontwikkelingen – bijvoorbeeld op het gebied van elektromobiliteit. In Advent hebben we een sterke en betrouwbare partner met diepgaande ervaring in de chemische industrie en onze klantensectoren.’
Ronald Ayles, Managing Partner bij Advent International: ‘De krachten bundelen met Lanxess in deze sector die de transactie transformeert, is een hoogtepunt voor Advent, aangezien we een betrouwbare, langdurige relatie hebben opgebouwd en het hoogste wederzijdse respect delen. Samen zijn we van plan om de ervaring, diepgaande sectorkennis en financiële middelen in te brengen om van de joint venture een wereldwijd succesverhaal te maken voor alle betrokkenen. De combinatie van Lanxess’ High Performance Materials (HPM) en DSM Engineering Materials (DEM) creëert een sterk platform en brengt uitgebreide expertise samen, wat resulteert in de beste kansen voor medewerkers en meer waarde voor klanten.’
Wereldwijde opzet en hoge achterwaartse integratie
De Engineering Materials-activiteiten van DSM omvatten polyamiden (PA6, PA66) en verschillende speciale materialen (PA46, PA410 en speciale polyesters en PPS). Ongeveer 2.100 medewerkers werken voor de divisie op 8 productie- en 7 onderzoekslocaties in alle relevante markten wereldwijd. Naast Europa en de VS is het bedrijf vooral sterk aanwezig in Azië.
De business unit High Performance Materials (HPM) van Lanxess is een van de toonaangevende producenten van PA6- en PBT-technische polymeren en thermoplastische vezelcomposieten. In totaal werken 1.900 medewerkers op 10 productie- en 7 onderzoekslocaties wereldwijd voor HPM. Het wereldwijde productienetwerk wordt gekenmerkt door een hoge mate van achterwaartse integratie. De ruggengraat is de site Antwerpen/België. Daar produceert HPM niet alleen PA6-polymeren, maar ook relevante voorlopers zoals caprolactam en glasvezels.
Duurzaam productportfolio
Zowel DEM als HPM zijn pioniers op het gebied van duurzaamheid en bieden bio- en gerecyclede alternatieven voor hun productportfolio’s.
Zo lanceerde Lanxess onlangs een nieuw high-performance polymeer dat voor 92 procent uit duurzame grondstoffen bestaat. Bij de productie van het polymeer gebruikt Lanxess als grondstof ‘groen’ cyclohexaan uit duurzame bronnen zoals koolzaadolie of andere biomassa. Het is versterkt met 60 gewichtsprocent glasvezels die zijn gerecycled uit industrieel glasafval.
Toekomstgerichte toepassingen
De auto-industrie is een focusklantensector voor de nieuwe joint venture. Daar worden de polymeren onder meer gebruikt voor lichtgewicht elementen in constructiedelen maar ook in het interieur en vervangen vaak metalen delen. Op deze manier kan gewicht worden bespaard en de CO2-uitstoot verminderd. Een belangrijk groeigebied is elektromobiliteit. Hier worden polymeren bijvoorbeeld gebruikt bij de constructie van batterij- en laadsystemen, elektronische besturingssystemen en vermogenselektronica.
Daarnaast worden de materialen gebruikt in de elektrische en elektronica-industrie, bijvoorbeeld in componenten voor smartphones, IT en huishoudelijke apparaten.
Beeld boven artikel: Lanxess zal zijn business unit High Performance Materials (HPM) inbrengen in de nieuwe joint venture.