Gebruikt uw bedrijf chemisch en hittebestendige afsluitingen in de fabriek? Gebruikt u een smeermiddel voor de extruder op basis van PTFE? Of misschien produceert u zelf PFAS-houdende artikelen zoals bijvoorbeeld afdichtingen van FKM-rubber? Dan gaat er vanaf ongeveer 2026 iets in de operatie van uw fabriek veranderen.
Er is een restrictie op handen voor alle PFAS-houdende stoffen en producten. Dit betekent dat meer dan 10.000 stoffen niet meer geproduceerd, op de markt gebracht of geïmporteerd mogen worden. Daarnaast mogen deze stoffen niet meer in producten gebruikt worden, zoals de voorgenoemde O-ringen, afdichtingen, anti-plakcoatings en smeermiddelen. De omvang van deze restrictie zal uw bedrijf dan ook hoogstwaarschijnlijk raken.
Zijn er uitzonderingen?
Momenteel zijn er geen stoffen uitgesloten (de enige uitzonderingen zijn de gewasbeschermingsmiddelen, biociden en geneesmiddelen, omdat deze al onder andere strikte Europese regels vallen), ook als aangetoond is dat deze niet schadelijk zijn, wat geldt voor bijvoorbeeld veel fluorpolymeren/-rubbers. Dit betekent dat deze producten/stoffen na het goedkeuren van de restrictie uit de markt verdwijnen, tenzij…
De huidige insteek is dat er na het goedkeuren van de restrictie wel op een aantal product(groep)en een uitstel gegeven wordt van 18 maanden, 6,5 of 13,5 jaar om een vervanger te vinden. De precieze productgroepen kunt u vinden in het Annex XV report (p. 4-8, Column 2).
Wat kunt u doen?
Als u bezwaar heeft op de restrictie, kunt u dit indienen bij de European Chemical Agency (ECHA), via de daarvoor bestemde site. Dit kan tot 25 september 2023. Ondanks dat er al vele bezwaren gemaakt zijn, wordt het sterk aangeraden dit restrictiedossier in te vullen als u zeker wilt zijn dat wordt besloten over uitstel voor uw specifieke product of toepassing. Heel veel belanghebbenden en ook de Europese brancheverenigingen hebben in de afgelopen jaren al input geleverd, maar de schrijvers van het restrictievoorstel kunnen uw product over het hoofd gezien hebben. Daarnaast, de voorgestelde uitzonderingen staan nog niet vast! Dus mocht uw productgroep wel genoemd worden, bevestig dit dan met een dergelijke melding. Zo bent u er zekerder van dat deze na goedkeuring in het voorstel blijft staan.
Vanuit NRK is het onmogelijk volledig inzicht te hebben in het PFAS-gebruik van de lidbedrijven en de impact van de restrictie, daarom is het van belang dat u het restrictiedossier (zo nodig) zelf invult. Wel kunt u ondersteuning vragen van de medewerkers van de NRK om u bij te staan en mee te denken. Mail daarvoor naar info@nrk.nl.
Actiegroep PFAS
Daarnaast kunt u zich nog steeds aanmelden voor de NRK-actiegroep PFAS als u wilt meedoen, meedenken of meebeslissen over een gezamenlijke PFAS-aanpak binnen NRK. Ook hiervoor kunt u mailen naar info@nrk.nl.
Technische samenvatting
Chemisch gezien vallen de volgende stoffen binnen de restrictie:
- Elke stof die minstens één volledig gefluoreerd methyl (CF3-) of methyleen (-CF2-) koolstofatoom bevat, zonder dat er H/Cl/Br/I aan vast zit.
Stoffen die buiten de restrictie vallen zijn:
- CF3-X of X-CF2-X’, waarin X = -OR of -NRR’ en X’ = methyl (-CH3), methyleen (-CH2-), een aromatische groep, een carbonylgroep (-C(O)-), -OR’’, -SR’’ of –NR’’R’’’;
- En waarin R/R’/R’’/R’’’ is een hydrogen (-H), methyl (-CH3), methyleen (-CH2-), een aromatische groep of een carbonyl groep (-C(O)-).
Meer informatie?
Op 7 juni jl. heeft de NRK in samenwerking met VNO-NCW en Actieprogramma PFAS een webinar georganiseerd, waarbij informatie aangaande de restrictie en de weg naar een vervanger zijn uitgelicht. De gegeven presentaties kunt u hier vinden. Mochten er nog meer vragen zijn, kunt u contact opnemen met Eline van Daatselaar (vandaatselaar@nrk.nl).