Na talrijke toezeggingen van de spelers in de sector om het gebruik van gerecyclede kunststoffen te vergroten – waaronder de nieuwe verplichte doelstelling van 25 procent in PET-flessen tegen 2025 – hebben het European PET Bottle Platform (EPBP) en RecyClass besloten om hun krachten te bundelen om de actoren in de waardeketen verder te ondersteunen bij het nemen van de juiste ontwerpbeslissingen bij de productie van PET-flessen, zodat de recycleerbaarheid en daarmee de circulariteit is gegarandeerd.
‘Als we kunststof circulair willen maken, moeten de spelers in de industrie met één stem spreken’, zegt Paolo Glerean, voorzitter van RecyClass. ‘We hebben ook een duidelijke langetermijndoelstelling nodig die de samenwerking, knowhow en goedkeuring vereist van alle partners’, voegde hij eraan toe.
‘Samenwerken om contact met rPET met de hoogste kwaliteit te beschermen in een gesloten kringloop van fles tot fles, zal een belangrijke factor zijn voor de industrie om haar verplichtingen na te komen’, zegt Philippe Diercxsens, EPBP-bestuurslid die Natural Mineral Waters Europe (NMWE) vertegenwoordigt.
‘Wij zijn van mening dat deze samenwerking zeer nuttig zal zijn om een duurzame PET-onderneming te ondersteunen en om oplossingen te bevorderen die helpen een echt circulaire economie te creëren’, zegt Antoon Spiessens, EPBP-bestuurslid die UNESDA Soft Drinks Europe vertegenwoordigt.
Binnen dit partnerschap zal EPBP verantwoordelijk zijn voor de governance-ontwikkeling en update van de testprotocollen, terwijl RecyClass verantwoordelijk zal zijn voor de uitvoering en validatie van de analyse van het standaardpakket op basis van EPBP-richtlijnen en -protocollen. Dit omvat onder meer het uitvoeren van standaardtests, het waarborgen van onpartijdigheid en de hoogste kwaliteit van tests.
Beide instanties hebben expertise op het gebied van kunststof-recycleerbaarheid-gerelateerde onderwerpen.
EPBP heeft een sterke erfenis opgebouwd die de industrie ondersteunt door het ontwikkelen van richtlijnen voor het ontwerpen van PET-flessen voor recycling, het evalueren van verpakkingsoplossingen en technologieën voor PET-flessen voor dranken en het vergemakkelijken van het begrip van de effecten van nieuwe innovaties voor PET-flessen op recyclingprocessen en de circulaire economie. Het uiteindelijke doel van dit initiatief is voedselveiligheid en consumentenbescherming, terwijl EPBP volledig achter de circulaire economie staat en samenwerkt met alle belanghebbenden in heel Europa.
RecyClass daarentegen werkt samen met alle actoren uit de waardeketen aan de ontwikkeling van standaard Recyclability Evaluation Protocols en andere wetenschappelijke testmethoden voor innovatieve polymeermaterialen voor uiteenlopende toepassingen. De testresultaten zijn verwerkt in de Design for Recycling-richtlijnen en de gratis RecyClass Online Tool, inclusief de door externe auditors geleverde kunststofverpakkingen. Het ondersteunt de industrie bij het herontwerpen van kunststof verpakkingen om de kwaliteit van gerecycled kunststof te verbeteren, met als doel de bestaande methodologieën te harmoniseren.
EPBP en RecyClass kijken ernaar uit om de industrie een duidelijke richting en één stem te geven over onderwerpen rond de recycleerbaarheid van PET, met als algemeen doel de productie, inzameling en recycling in Europa duurzaam te verbeteren.