Hogere kwaliteit gerecycled plastic, zodat het beter kan worden hergebruikt. Hoe zorg je dat MKB-ondernemers meedoen aan deze beweging? Het Europese project Di-Plast is de aanjager van het hergebruik van 100.000 ton plastic door een kleine honderd bedrijven in Oost-Nederland. Van middelgrote bedrijven in bouw en infra tot kunstenaar en kringloopwinkel, de grote diversiteit aan deelnemende bedrijven en projecten toont de potentie van kunstrecycling en gebruik van recyclaat.
Door Erik Plaggenmarsch, projectmanager Energy bij Oost NL
Di-Plast is een INTERREG-project waarin verschillende partijen en kennisinstellingen in Duitsland, Luxemburg, Zuid- en Oost-Nederland met elkaar optrekken. Het programma onderzoekt hoe plastic op een hoogwaardige manier gerecycled kan worden door alle schakels in de keten te volgen. Een belangrijk onderdeel van dit programma is het ondersteunen van mkb-ondernemers, die plannen hebben om zelf plastic te recyclen of gerecycled materiaal te gebruiken voor hun producten. Met vouchers en expertise helpt Di-Plast met het waarmaken van deze plannen en het verminderen van het gebruik van ‘virgin plastics’.
Barrières wegnemen
Opvallend is de mismatch tussen het aanbod van recyclaat en de vraag. Veel afnemers zijn gewend aan de eigenschappen van ‘virgin kunststof’, waardoor ze de stap naar gerecycled materiaal niet durven zeten. Ook zagen veel bedrijven waarmee we in gesprek kwamen niet direct mogelijkheden om recyclaat toe te passen in hun bedrijfsvoering. Naast vouchers, om bijvoorbeeld extern expertise in te huren, werkt Di-plast onder andere aan de ontwikkeling van een matrixtool om de kwaliteit van recyclaat te onderzoeken en vast te leggen. Zo kunnen deelnemende bedrijven direct zien welke alternatieven er zijn voor hun kunststofgebruik.
Laagdrempelige projecten
Aan de verschillende voucherrondes voor Di-Plast hebben tot nu toe ruim 30 bedrijven deelgenomen, waarvan er 25 al een voucher toegekend hebben gekregen. Neem bijvoorbeeld Aurelio Wijnands, hij is industrieel design engineer met een passie voor het oplossen van duurzame en sociale problemen. Met de voucher via Di-Plast onderzoekt hij hoe recyclaat zijn oplossing voor groene daken verder kan versterken. OVDesigns ontwikkelt een nieuw kunststofmateriaal dat voor dertig procent uit gebruikt koffiedik bestaat. Om het materiaal om te kunnen zetten naar producten heeft het bedrijf met behulp van een expertise-voucher designs-data verzameld.
Het gaat hier vaak om laagdrempelige projecten binnen bestaande ondernemingen. En dat zien wij als iets positiefs: het zijn haalbare projecten bij een keur aan partijen. Dit betekent dat het stapje voor stapje lukt om meer bedrijven te betrekken bij kunststofrecycling en het gebruik van recyclaat te vergroten. Di-Plast is zo voor MKB’ers een steuntje in de rug om werk te maken van hun recyclingprojecten. Samen zorgt dit voor een boost in de richting van een slimme, toekomstbestendige en circulaire industrie.
Kijk voor meer informatie over project Di-Plast op oostnl.nl/nl/di-plast.