Gebruikt uw bedrijf fluorhoudende stoffen? In uw voeding, product, installatie, misschien in uw uitstoot? Of juist in thermisch/chemisch resistente afdichtringen, smeermiddelen, weekmakers of anti-plakcoatings? Veel van deze laatstgenoemde producten bevatten poly- en perfluoralkylstoffen, kortweg PFAS. Er komt een restrictie op het gebruik van PFAS. PFAS is een verzamelnaam voor tienduizend fluorhoudende stoffen en deze PFAS-restrictie is dus van belang voor alle bedrijven. Ook voor u. Op 7 juni 2023 organiseert de NRK, in samenwerking met Actieprogramma PFAS, een webinar voor leden waarin de restrictie wordt toegelicht. Noteer deze datum vast in uw agenda. Binnenkort verzendt NRK een uitnodiging aan haar leden met daarin een link waarmee u zich kunt aanmelden.
U dient op de hoogte te zijn van welke stoffen of producten er binnen uw bedrijf gebruikt worden. Zo kunt u beoordelen of eventuele uitzonderingen voor u gelden en zo niet, in welke tijdsspanne er een vervanger voor deze stoffen gevonden moet zijn. Het webinar kan u handvatten bieden om aan de slag te gaan met deze inventaristatie.
Actieprogramma PFAS: hulp bij het terugdringen van PFAS in producten
Sinds een kleine twee jaar werken overheid en bedrijfsleven samen in het Actieprogramma PFAS. In dit programma worden handelingsperspectieven in beeld gebracht om de bronnen van PFAS in de leefomgeving aan te pakken. Doel van het actieprogramma is om emissies van PFAS naar het milieu terug te dringen en om de blootstelling van mensen aan deze stoffen fors te verminderen. Om die redenen is een brede samenwerking op touw gezet tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen.
De organisatie is in handen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en VNO-NCW en MKB Nederland. De samenwerking heeft er al toe geleid dat bedrijfsleven en overheid zich ervan bewust zijn dat er op Europees niveau aan PFAS-restrictiemaatregelen (het ‘principeverbod’) wordt gewerkt. Op dit moment wordt verwacht dat het verbod in 2026 van kracht wordt en dat er dan voor bedrijven nog maximaal 1,5 jaar gelegenheid is om de transitie te maken naar PFAS-vrije producten. U kunt daar nu al aan beginnen!
Bewustwording bij bedrijven
Het Actieprogramma PFAS maakt bedrijven en overheden vooral bewust van het aanstaande verbod. Bedrijven worden gestimuleerd tijdig om te schakelen naar duurzame en veilige alternatieven. Het verbod raakt ook de sector van rubbers & kunststoffen. Bij het in beeld brengen van handelingsperspectieven is er aandacht voor de verschillende schakels in de keten, van de productie van PFAS, de toepassing bij het maken van producten, het gebruik hiervan tot de verschillende emissie- en blootstellingsroutes. Ook wordt er milieubreed naar het probleem gekeken, dus naar uitstoot naar lucht, bodem en water. Afwenteling van het ene naar het andere milieucompartiment moet immers worden voorkomen.
Save the Date: 7 juni 2023 webinar
De NRK organiseert in samenwerking met Actieprogramma PFAS een webinar voor leden op 7 juni vanaf 15.00 uur. Noteer deze datum vast in uw agenda! Binnenkort ontvangen NRK-leden een uitnodiging met daarin een link waarmee u zich kunt aanmelden. In het webinar wordt de restrictie toegelicht, zoveel mogelijk toegespitst op het MKB in de rubber- en kunststofindustrie. Het verdere onderwerp: wat kunt en moet u als ondernemer in de rubber- en kunststofindustrie doen, en waar kunt u terecht voor vragen en eventuele financiële ondersteuning?
Op de EHS Stoffendag na de zomer (datum nader te bepalen), krijgt u fysiek de mogelijkheid om aanvullende vragen te stellen.
Input voor webinar
Om het webinar van input te voorzien en toe te spitsen op uw vragen, ontvangt NRK graag antwoorden op de eerstgenoemde vraag: gebruikt u fluorhoudende stoffen en/of producten? Hoe meer voorbeelden hoe beter. Daarnaast, u kunt als individueel bedrijf uiteraard ook onderzoeksvragen onder de aandacht brengen van Actieprogramma PFAS door Eline van Daatselaar te contacteren.