Een aanzienlijke toename van de invoer van PET bedreigt het concurrentievermogen van de EU-industrie, samen met haar doelstelling om het afvalbeheer van kunststoffen te verbeteren. Tussen 2021 en 2022 is de invoer van PET verdubbeld tot 1,9 miljoen ton, waarbij India, China en Turkije tot de grootste exporteurs behoren in termen van volumes en waarde, gevolgd door Indonesië, Egypte en Vietnam. Met de toename vertegenwoordigde de invoer bijna 30% van de totale vraag naar PET in Europa in 2022, vergeleken met slechts 23% in 2020. Gezien de grote verschillen in energie-, arbeids- en milieukosten in de EU ten opzichte van de rest van de wereld, zet deze belangrijke marktverschuiving de Europese industrie onder grote druk.
‘Naar aanleiding van deze marktontwikkelingen heeft de EU een antidumpingprocedure tegen China ingeleid voor de invoer van PET in 2022’, aldus Herbert Snell, vicevoorzitter van de PET-werkgroep Plastics Recyclers Europe (PRE) en algemeen directeur van Multiport GmbH – MultiPet GmbH, onderdeel van de Veolia Group. ‘Onder de beweringen weerspiegelt het bericht dat het waarschijnlijk is dat een toename van de invoer met dumping een negatief effect zou hebben op de prestaties van de bedrijfstak van de EU’, voegde hij eraan toe.
De groeiende invoer kan worden verklaard door de toegenomen vraag naar rPET in de EU, als gevolg van de doelstellingen voor gerecycleerde inhoud voor 2025 van 25% voor drankflessen, en de daaruit voortvloeiende stijging van de rPET-prijzen op het continent.
‘Er moet voor worden gezorgd dat gerecycleerd PET dat tegen aanzienlijk lagere prijzen in de EU wordt ingevoerd, voldoet aan de strenge EU-verordening inzake contact met levensmiddelen en daarom niet ten koste gaat van de inspanningen voor het creëren van een robuuste rPET-industrie in Europa’, aldus Casper van den Dungen, vicevoorzitter van Plastics Recyclers Europe. Hij vervolgde: ‘Dit vereist bovendien een volledige verificatie van de traceerbaarheid van ingevoerde polymeren door eindgebruikers, om te voorkomen dat eigen verklaringen worden gebruikt als middel om gerecycleerde materialen te rapporteren die deelnemen aan de EU-doelstellingen.’
Bijgevolg is het waarborgen van de handhaving van de EU-regels voor goederen en materialen van buiten het continent van cruciaal belang om de ‘Made in the EU’ te beschermen en een gelijk speelveld voor alle actoren te handhaven. Anders zal de circulariteit van kunststofproducten die op de markt worden gebracht, worden ondermijnd, samen met aanzienlijke investeringen in de recyclingindustrie en haar capaciteiten.
Kijk voor meer informatie op www.plasticsrecyclers.eu.