Een nieuwe recyclingfabriek in Nederland gaat sloopafval van geëxpandeerd polystyreen (EPS) recyclen en ook een niet gewenst additief verwijderen. De opening van de PolyStyreneLoop-recyclingfabriek in Terneuzen was op 16 juni jl. De fabriek is gebouwd om aan te tonen dat een grootschalige, gesloten kringloopoplossing voor de recycling van EPS-afval technisch en economisch gezien haalbaar is.
In de PolyStyreneLoop-fabriek zal EPS-isolatiemateriaal gerecycled worden met behulp van een fysisch recyclingproces op basis van de CreaSolv®-technologie. Met deze technologie wordt EPS-schuimafval, afkomstig uit de sloop nadat het als isolatiemateriaal diende in de bouw uit Nederland, Duitsland en andere landen, omgezet in nieuwe hoogwaardige grondstoffen. Allerlei onzuiverheden, zoals cement of andere bouwresten, alsmede het verouderde additief HBCD, worden veilig verwijderd en waardevol broom wordt teruggewonnen.
Ook de juridische structuur van de fabriek, die een subsidie ontving vanuit het LIFE-programma van de Europese Unie, is uniek. De PolyStyreneLoop-Coöperatie is een non-profitorganisatie bestaande uit meer dan 70 partijen uit 18 landen uit de hele waardeketen van het polystyreenschuim en is verantwoordelijk voor de bouw. De fabriek in Terneuzen zal per jaar 3.300 ton polystyreenschuim sloopafval afkomstig uit de bouw kunnen recyclen, waarmee de technische, economische en ecologische levensvatbaarheid wordt gevalideerd van een nieuw recyclingproces waarbij polystyreenschuim dat voorheen HBCD bevatte volledig kan worden geïntegreerd in de circulaire economie, in plaats van daaruit te verdwijnen.
‘Het is een echt pluspunt dat de fabriek niet alleen het huidige recyclingafval, maar ook oud materiaal aankan’, aldus Jan Noordegraaf, mede-directeur van de fabriek. ‘Bovendien kunnen we dit doen met ongeveer dezelfde energie-input als mechanische recycling en is de energie die we gebruiken uitsluitend afkomstig van windmolens.’
Met de PSLoop-fabriek wordt aangetoond dat het mogelijk is om EPS-afval uit de bouw oneindig te recyclen. Later dit jaar zal er ook geëxtrudeerd polystyreen, of XPS, ook wel bekend als StyrofoamTM, gerecycled worden.
Voor meer informatie, kijk op polystyreneloop.eu