Chemieconcern LyondellBasell en polymeerproducent Covestro hebben vandaag officieel het Circular Steam Project op hun locatie op de Maasvlakte afgerond. Met het Circular Steam Project integreerde de joint venture een innovatieve technologie in de bestaande productie-installatie om waterige afvalstromen om te zetten in energie. De nieuwe installatie tilt het bestaande productieproces van de site naar een hoger niveau van efficiëntie en duurzaamheid.
Het resultaat is een totale jaarlijkse reductie van ca. 0,9 Petajoule aan energie en het voorkomen van het vrijkomen van 11 miljoen kilogram zoutresidu in het oppervlaktewater. Ook vermindert met dit productieproces de CO2-uitstoot met jaarlijks ca. 140.000 ton.
De nieuwe waste-to-energy-installatie bestaat uit een biofabriek en verbrandingsoven. Daarin worden voortaan twee afvalwaterstromen gescheiden. De eerste stroom wordt biologisch gezuiverd met bacteriën. Daarbij komt biogas vrij dat weer wordt ingezet in het productieproces. De tweede stroom wordt omgezet in stoom die als energiebron opnieuw wordt ingezet in de bestaande on-site productie-installatie, waardoor het proces volledig circulair wordt.
Samenwerking baant de weg voor circulariteit
Het project draagt in grote mate bij aan de energiereductiedoelstelling van de haven van Rotterdam. Jean Gadbois, Senior Vice President Manufacturing Europe, Asia & International van LyondellBasell: “Klimaatverandering is een van de belangrijkste mondiale uitdagingen, zowel nu als voor toekomstige generaties. Ik ben er trots op dat we vandaag op onze locatie op de Maasvlakte energie kunnen besparen, gelijk aan het elektriciteitsverbruik van de stad Breda: 90.000 huishoudens. Het Circular Steam Project is een prachtig voorbeeld van hoe we het energiegebruik in onze productiefaciliteiten terugdringen.”
Klaus Schäfer, Chief Technology Officer van Covestro, voegde hieraan toe: “Deze nieuwe fabriek is een grote stap in de richting van een echt duurzame chemische industrie. Door productieafval om te zetten in stoom, kunnen onze partner LyondellBasell en Covestro met deze innovatieve technologie de indrukwekkende hoeveelheid van 140.000 ton CO2-uitstoot per jaar besparen, wat gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van 31.000 auto’s. We hebben eens te meer aangetoond hoe samenwerking de weg kan banen voor circulariteit.”
De officiële voltooiing van het project werd gemarkeerd door vertoning van een timelapse van de bouwwerkzaamheden, in aanwezigheid van onder andere vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Port of Rotterdam.
Gemeenschappelijke site in Maasvlakte in bedrijf sinds 2003
De fabriek op de Maasvlakte, een van de grootste in zijn soort ter wereld, is een joint venture tussen LyondellBasell en Covestro, die elk 50 procent van de fabriek bezitten. Sinds 2003 wordt er propyleenoxide (PO) en styreenmonomeer (SM) geproduceerd. LyondellBasell fungeert als de exploitant van de fabriek. De productie is gebaseerd op de unieke PO/SM-technologie van LyondellBasell en is de enige fabriek in Europa waar deze technologie wordt toegepast. De producten die in de fabriek op de Maasvlakte worden geproduceerd, vinden toepassing in kleding, meubels, huishoudelijke producten, maar dus via partner Covestro o.a. ook in isolatiematerialen voor de woningbouw.
Innovatieve nieuwe technologie zorgt voor:
een CO2-besparing van jaarlijks 140.000 ton (cfr 31.000 auto’s)
een energiebesparing van ca. 0,9 Petajoule (cfr. 90.000 gezinnen)
Project draagt in grote mate bij tot de energiereductiedoelstellingen van de haven van Rotterdam