LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg in Nederland, kondigt met trots haar strategische investering aan in Healix, een clean-tech bedrijf dat een belangrijk aandeel levert in het doorbreken van de plastic soep. Healix doet dit door middel van de hoogwaardige productie van circulaire polymeren gemaakt uit gebruikte touwen en netten en werkt hiervoor samen met ketenpartners als The Ocean Clean-up. De polymeren worden vervolgens als korrels ingezet in de kunststofindustrie. Deze innovatieve productiemethode vermindert bovendien de ecologische voetafdruk. De investering in Healix past naadloos in LIOF’s ambitie om koplopers in de circulaire economie te financieren.
LIOF volgde Healix al langer op de voet en zag een ambitieus idee in recordtijd tot een concrete recyclingfabriek verworden. Investment manager Stefan Vocks: ‘Deze investering uit het Participatiefonds van LIOF dient om de Maastrichtse fabriek verder te optimaliseren, waar ondernemer Marcel Alberts eind 2021 al het fundament voor legde’. Annemoon Borst, eveneens investment manager vult aan: ‘En het blijft niet bij Maastricht. Deze fabriek dient als blauwdruk om internationale opschaling in de nabije toekomst mogelijk te maken, op logische locaties waar de reststromen ingezameld worden. Hiervoor zijn de plannen al in de maak.’
‘Hoewel iedereen ervan overtuigd is dat een circulaire economie essentieel is om de huidige problemen met klimaat, biodiversiteit en vervuiling aan te pakken, bevindt Healix zich momenteel in een uitdagende periode vanwege het slechte economische klimaat, de lage prijzen voor virgin plastic en vertraagde wetgeving met betrekking tot hergebruik van plastics. We zijn enthousiast om de krachten te bundelen met LIOF, een investeerder met eveneens Limburgse roots die onze maatschappelijke en duurzame waarden deelt en ons in staat stelt onze missie voort te zetten’, aldus Marcel Alberts, CEO en oprichter van Healix. ‘Deze strategische investering stelt ons in staat om onze activiteiten in Maastricht op te schalen en innovatief door te ontwikkelen, onze positionering te verstevigen, en natuurlijk de noodzakelijke positieve verandering te bewerkstelligen in de kunststofketen.’
Plastic soep ombuigen naar herbruikbaar recyclaat
Plastics vormen een groot risico voor het milieu. Volgens de Plastic Soup Foundation belandt meer dan 8 miljoen ton plastic op jaarbasis in onze oceanen. Zwervende touwen en netten zijn hierbij de meest dodelijke vorm van afval voor het zeeleven, maar het merendeel is afkomstig van het land. In de landbouw bijvoorbeeld wordt jaarlijks 12 miljoen ton plastic gebruikt, waarvan maar 6.5% gerecycled wordt. Ondertussen neemt het verbruik van plastic wereldwijd nog steeds toe en is de verwachting dat de jaarlijkse productie in 2050 is verviervoudigd tot 1480 miljoen ton.
Healix behoort tot de koplopers van innovatieve bedrijven die duurzame oplossingen genereren voor dit groeiende plasticprobleem. Zij weten afgedankte touwen en netten uit visserij- en landbouwactiviteiten om te zetten in gecertificeerde circulaire polymeren, in de vorm van korrels. Zo draagt Healix niet alleen bij aan de bestrijding van het plasticprobleem maar werkt zij ook toe naar de primaire inzet van circulair materiaal in plaats van het zogenaamde ‘virgin’ plastic. Healix werkt hierbij nauw samen met partners die de reststromen inzamelen en toonaangevende industriespelers zoals Tama Group en LC Packaging die de korrels toepassen in nieuwe producten. Zo verworden reststromen tot waardevolle grondstoffen, in plaats van dat deze alleen tot afval gemaakt worden.
Innovatief recyclingproces leidt tevens tot lagere ecologische voetafdruk
Het bedrijf zorgt met haar productieproces tevens voor een forse besparing op CO2-uitstoot (>50.000 ton over een periode van 5 jaar) en fossiele brandstof. ‘Het materiaal waar normaalgesproken netten en touwen van worden gemaakt, wordt op basis van aardolie geproduceerd. Onze circulaire polymeren hebben een 4 keer lagere CO2-voetafdruk dan het normale materiaal, dus daarin zit die besparing’, aldus Marcel Alberts van Healix.