Voor veel bedrijven in de maakindustrie zijn de extreme energiekosten een hoofdpijndossier. Die zijn sinds eind 2020 wel drie tot vijf keer zo hoog. De extreme kostenstijging van energie werkt ook door in de inkoop van grondstoffen en transport. En de loonkosten stijgen. Klanten betalen nooit de hele rekening. Hoe red je je marge?
Zes acties om je kosten te verlagen!
Herstel je marge door je energiekosten fors en snel te verlagen. Door stuurmenskunst, lef en flexibiliteit. In de workshop wordt ingegaan op de uitdagingen waar je als ondernemer zelf aan het roer staat. Om acties goed uit te werken wordt gebruikgemaakt van de tool `De Innovatiespin©’. En bedenk: besparen op je energieverbruik verlaagt ook de CO2-emissie van je producten!
We bespreken eerst kort de kansen op bekende onderwerpen:
1) De verplichte Energiebesparende maatregelen in de productie en op kantoor (informatieplicht en EML-lijst Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) (rvo.nl) en
2) De verplichtingen voor het energielabel C voor kantoren.
3) Met acties voor energie besparen in het transport sluiten we af.
Ruim aan bod komen de nieuwe kansen door de grote veranderingen in de energiemarkt:
4) Productie afstemmen op de onbalans in het aanbod en de vraag naar energie.
5) Zelf duurzame stroom inkopen en opwekken (zon op dak; ook los van het net).
6) Strategisch samenwerken met energieleveranciers van duurzame energie.
Gegevens workshop
De workshop wordt gehouden bij collega-bedrijf HAVAL Packaging te Gemert op 19 april. Inloop vanaf 13.30 uur. De workshop duurt van 14.00 tot 17.00 uur.
De workshop is voor directie en MT-leden van (mkb-)bedrijven in de maakindustrie. De inleiders zijn Erik de Ruijter, de Transitiemakelaar en André Dippell, directeur OM nieuwe energie. OM nieuwe energie is een coöperatieve energiemaatschappij die duurzame stroom wil leveren aan bedrijven op basis van langlopende contracten. Bedrijven kunnen zich aanmelden voor een project om kosten te besparen op onbalans en duurzame opwek en inkoop. Daarvoor willen we subsidie aanvragen in de RVO-regeling Subsidie Circulaire ketenprojecten (rvo.nl).
De kosten van deelname zijn € 95,00 exclusief BTW. Leden van de NRK, KVGO en CBM betalen €70,00 exclusief BTW. Alle deelnemers ontvangen een informatieset en het werkboek ‘Werken aan maatschappelijk gewaardeerd ondernemen’ over de Innovatiespin.
Meer informatie en aanmelden voor 1 april 2023 bij
De Transitiemakelaar
Erik de Ruijter: Erik@detransitiemakelaar.com
M +316 2000 4513
www.detransitiemakelaar.com