Bent u een ondernemer en produceert, verwerkt of gebruikt u plastic? Of onderzoekt u hoe ketens hun plastic reststromen opnieuw kunnen inzetten? Draag bij aan de overstap naar een economie waarin afval niet bestaat. Ga samen met partners aan de slag om plastic te recyclen. Vraag de subsidie Circular Plastics NL (CPNL) aan.
In 2030 wil Nederland dat 50% van alle plastics gerecycled wordt. In 2050 moet de kunststofketen volledig circulair zijn, zodat we lastig te recyclen materialen vervangen door hernieuwbare, duurzame plastics. In een circulaire economie gaan we zuinig en slim om met grondstoffen en producten. Dit is alleen mogelijk wanneer organisaties in de keten samenwerken.
Op dit moment is er weinig interactie tussen circulaire stakeholders in plastic. Ook is er gebrek aan gezamenlijk inzicht over aansluiting van plasticmateriaalstromen. Veel kleinschalige initiatieven richten zich slechts op delen van de keten. Daardoor is de impact te klein om de doelen in 2050 te bereiken. Daarnaast zorgt grotere zichtbaarheid van plasticrecycling bij burgers voor meer kennis en bereidheid om plastic afval te scheiden.
Deze subsidie versnelt de transitie naar een circulaire economie. CPNL is een programma binnen het Nationaal Groeifonds (NGF). Het programma loopt 8 jaar en heeft verschillende programmalijnen waarbij kennis wordt uitgewisseld. Elke programmalijn is gericht op knelpunten in verschillende waardeketens om de kringlopen van plastic te sluiten.
Via het NGF investeert de overheid in projecten die duurzame welvaart mogelijk maken.
Voor wie?
De subsidie is voor:
- ondernemers zoals:
- afvalinzamelaars: partijen die post-consumer of industrieel plastic afval inzamelen;
- afvalverwerkers/AVI’s: partijen die plastic afvalstromen sorteren, wassen of anders behandelen;
- recyclers: partijen die gesorteerd plastic afval via mechanische, fysische of chemische processen tot grondstof voor nieuwe plastics verwerken;
- compounders: partijen die granulaat mengen met additieven zoals kleurstoffen;
- polymeerproducenten: partijen die polymeer materialen produceren;
- converters: partijen die polymeer materialen verwerken tot plastic half- en eindproducten;
- engineers: partijen die de industriële procesapparatuur en installaties ontwerpen en installeren;
- merkeigenaars: partijen die functionele eisen van een plastic product opstellen voor een merk;
- eindproducenten: partijen uit diverse sectoren die deels of geheel plastic producten maken, zoals verpakkingen, automotive, elektronica en meubels;
- ketenregisseurs: partijen die in samenwerkingsverband projectmatig regie voeren in een gewenste nieuwe waardeketen;
- kennis- of onderzoeksinstituten: onderzoeksorganisaties of andere organisaties waarvan de hoofdactiviteiten bestaan uit onderzoek en ontwikkeling op het gebied van plastics of de recycling daarvan.
Waarvoor vraagt u subsidie aan?
U krijgt subsidie voor een onderzoeksproject of showcase waarin u samen met ketenpartners knelpunten oplost om plastic te recyclen. Waardevolle reststromen gebruikt u opnieuw. Met de juiste samenwerkingen sluit u de keten.
Circular Plastics NL-onderzoeksproject
Met een CPNL-onderzoeksproject onderzoekt of ontwikkelt u processen, methodieken of technieken voor een van onderstaande punten:
- het verbeteren van het ontwerp van materialen of producten;
- het karakteriseren, sorteren en wassen van plastic afvalstromen;
- het omzetten van plastic afvalstromen in nieuwe grondstoffen.
Het doel is om recycling efficiënter te maken en de kwaliteit van recyclaat te verbeteren.
Circular Plastics NL-showcase
Een CPNL-showcase is een project waarin u een knelpunt in de waardeketen van één soort plasticmateriaal oplost. Dit project wordt ingezet als blauwdruk voor een andere keten van hetzelfde materiaal.
Uw showcase gaat bijvoorbeeld over:
- hoe u knelpunten in de waardeketen van een bestaande plasticmateriaalstroom wegneemt;
- hoe u de kringloop van uw plasticmateriaal sluit.
12 CPNL-onderwerpen
U vraagt subsidie aan voor onderzoeksprojecten en showcases die over een van de 12 CPNL-onderwerpen gaan. Per onderwerp krijgt alleen het best beoordeelde project subsidie. Lees meer informatie over de onderwerpen in de handleiding CPNL
Hoeveel subsidie?
Er is € 4,7 miljoen subsidiebudget vrijgemaakt voor onderzoeksprojecten. Voor showcases is er € 42,5 miljoen subsidie.
Hoeveel subsidie u ontvangt is afhankelijk van het soort activiteiten dat u uitvoert in uw project en van het soort organisatie dat u bent. Bekijk in de CPNL-handleiding hoeveel subsidie uw project krijgt.
Voorwaarden en meer informatie
Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op rvo.nl.