Safran is toegetreden tot het ThermoPlastic composites Research Center (TPRC), het toonaangevende onderzoekscentrum voor thermoplastische composiettechnologie. TPRC richt zich op het bevorderen van de wijdverbreide acceptatie van thermoplastische composieten door gezamenlijk onderzoek en fundamentele kennisontwikkeling.
De lucht- en ruimtevaartindustrie heeft zich gecommitteerd om in 2050 een koolstofvrije luchtvaart te realiseren. Deze ‘koolstofneutraliteit’ verwijst naar een situatie waarin luchtvervoer niet meer CO2-emissies vrijgeeft dan de planeet kan absorberen.
De onderzoeksactiviteiten van Safran zijn tegenwoordig intens gericht op dit milieudoel, van lichtgewicht structuren tot krachtige, elektrisch aangedreven of hybride motoren. Composietmaterialen hebben al geleid tot lichtere constructies in LEAP-motoren en hebben het brandstofverbruik met 15 procent verlaagd ten opzichte van dat van de CFM-56-motoren. Als onderdeel van het RISE-programma wil Safran het brandstofverbruik met meer dan 20 procent verminderen, evenals de CO2-uitstoot van toekomstige voortstuwingseenheden. Het gebruik van thermoplastische composieten moet de toepassingsgebieden voor composieten uitbreiden. Met name het lassen van thermoplastische composieten kan het gewicht van samengestelde structuren drastisch verminderen. Daarnaast kunnen materiaalafval en afgedankte onderdelen van dit materiaal goed worden hergebruikt, wat de ecologische voetafdruk van de Safran Groep verder verkleint. Safran’s deelname aan TPRC stelt de Groep in staat haar theoretische en toepassingskennis van thermoplastische composieten en hun verwerkingstechnologie op deze vlakken te versterken.
‘Toetreding tot TPRC zal synergiën creëren en de ontwikkeling van composiettechnologie van Safran versnellen. Safran heeft ruime en vruchtbare ervaring met composietmaterialen. Inderdaad, veel composietonderdelen die voornamelijk op thermohardende harsen zijn gebaseerd, zijn al in productie. De 3D-geweven ventilatorbladen van de LEAP-motor zijn perfecte voorbeelden van Safran’s speerpuntpositie in dit veld. R&D van composieten heeft een blijvend hoge prioriteit in de “decarbonisatiestrategie” van Safran. De ontwikkeling van composieten op basis van thermoplasten en aanverwante technologieën biedt nieuwe kansen om de milieudoelstellingen van Safran te bereiken en maakt al deel uit van onze onderzoeksroadmap. We zijn erg verheugd om deel uit te maken van TPRC en we kijken ernaar uit om samen te werken met TPRC’s andere spelers op het gebied van composieten en luchtvaart om deze uitdagende doelen te bereiken’, legt Jean-Pierre Poitevin, directeur van Safran Composites, uit.
Sebastiaan Wijskamp, Technisch Directeur van TPRC: ‘Safran is al een waardevolle partner van TPRC sinds 2015 als deelnemer van het COMPeTE-project voor het spuitgieten van thermoplastische composieten. Nu Safran volwaardig lid is geworden van TPRC, kunnen we gezamenlijk werken aan alle onderwerpen van onze onderzoeksroadmap, waaronder fiber placement, out-of-autoclave processing, lassen, persvormen en recycling. Het TPRC-consortium wordt enorm versterkt met de deelname van Safran. We kijken ernaar uit om samen te werken aan een duurzamer transport door lichtgewicht ontwerpen op basis van thermoplastische composieten.’
Kijk voor meer informatie over het ThermoPlastic composites Research Center op TPRC.nl.