Het ministerie van IenW werkt aan een nationale plasticbelasting. Kunststofproducerende en verwerkende bedrijven in Nederland maken zich grote zorgen over deze plannen. ‘Het is voor ons onbegrijpelijk en onrustbarend dat een dermate ingrijpende maatregel nu boven ons hoofd blijft hangen, slechts gebaseerd op zeer voorlopige en arbitraire uitspraken van CE Delft’, zo schrijven de voorzitters van Plastics Europe Nederland en NRK in een brief aan de Tweede Kamer.
De sector richt zich tot de Vaste Kamercommissie voor IenW die het tweejaarlijkse overleg over een circulaire economie plenair vervolgt op donderdag 8 december. ‘Wij roepen u op om u te verdiepen in de gebrekkige werking van een nationale plastic taks, in de onevenredige gevolgen voor bedrijven en werknemers en te kiezen voor de meest effectieve weg naar circulaire productie en verbruik.’
Een nationale plastic taks is niet effectief en kent veel nadelen. Zo vernietigt het veel bedrijvigheid en werkgelegenheid in Nederland, oplopend tot 45 procent, waarmee duizenden banen in de Nederlandse industrie verloren kunnen gaan. Dit blijkt ook uit onderzoek van CE Delft. Op die manier zal een nationale taks averechts uitwerken en de Europese markt verder fragmenteren, zo schrijven NRK en Plastics Europe Nederland. Terwijl juist het versneld en in Europees verband inzetten op effectieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld het verplicht bijmengen van recyclaat, bijdraagt aan circulaire productie en verbruik van plastics.
Download de brief met de oproep aan de Vaste Kamercommissie voor IenW om donderdag 8 december bij het Tweeminutendebat Circulaire Economie deze ontwikkeling te keren. Om in plaats van een nationale belasting die averechts werkt, in te zetten op versnelling van Europese regels voor een verplichte bijmenging van recyclaat.