Polymix Benelux is een distributeur gespecialiseerd in kunststof granulaten en maakt deel uit van de AMP-POLYMIX groep. De groep heeft dochterondernemingen in diverse Europese landen, maar ook in Afrika (Tunesië en Marokko). Terwijl Polymix vooral erkende expertise biedt op het gebied van transparante, cosmetische en medische toepassingen, is AMP eerder gespecialiseerd in kunststoffen, compounds en recyclaten voor ondermeer de automobiel-, aeronautica- en energiesector. Complementaire velden die het bedrijf in staat stelt een grote verscheidenheid aan producten aan te bieden.
Kunststof Magazine interviewde John van Meirvenne, Sales Manager bij Polymix Benelux.
1. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waarmee Polymix Benelux momenteel wordt geconfronteerd?
De afgelopen vier jaren zijn voor niemand eenvoudig geweest en dus ook niet voor Polymix Benelux of voor onze groep AMP-Polymix waartoe we behoren. De crisissen volgen elkaar in rap tempo op. Echter, elke crisis schept gelukkig ook weer mogelijkheden die er voorheen niet waren. Aankopers gaan dan toch al sneller kijken of het gras niet groener is aan de andere kant van het spectrum. En in tegenstelling tot het spreekwoord, is dit toch ook dikwijls effectief het geval. Dat heeft ons zeker geen windeieren gelegd. Anderzijds is het dan voor ons als distributeur wel zaak om op het juiste tijdstip bij onze partners/producenten in te kopen en te zorgen dat het product ook tijdig beschikbaar is voor onze klanten. Dat speelt iets minder bij onze partners die in Europa produceren, maar we hebben ook overzeese partners en dan mag je dit best als een huzarenstukje bestempelen.
Bovendien zijn de prijzen van materialen nooit eerder in de recente geschiedenis zo volatiel geweest als nu. Dat maakt het natuurlijk extra moeilijk, zowel voor ons als voor onze klanten.
'Duurzaamheid is een werkwoord, net een beetje zoals een relatie, daar moet je ook aan blijven werken of het loopt fout'
John van Meirvenne Tweet
2. Hoe ziet u de toekomst van de distributie van thermoplastische materialen in de Benelux-regio?
Ik stel vast dat de Benelux wel één van de meest competitieve zones in Europa is, ondanks het feit dat we qua oppervlakte toch een pak kleiner zijn dan pakweg Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Het feit dat de twee grootste havens van Europa in de Benelux liggen, speelt ongetwijfeld een rol maar er zijn nog meer redenen voor, zoals het feit dat in onze regio één van de grootste clusters petrochemie en chemie ter wereld gevestigd is en we bovendien toch vrij veel plastics verwerken. Voor zover we ons industrieel weefsel hier kunnen behouden, zie ik de toekomst positief in. Een wereld zonder plastics is immers vrijwel ondenkbaar.
Het wordt wel steeds belangrijker hoe we met plastics omgaan en daar zetten we de laatste jaren grote stappen vooruit – maar we zijn er nog niet. Duurzaamheid is een werkwoord, net een beetje zoals een relatie, daar moet je ook aan blijven werken of het loopt fout.
Bij Polymix verdelen we dan ook niet enkel eerste keus materialen maar hebben we eveneens hoogwaardige recyclaten en bio-producten in ons gamma.
Voor distributeurs zal er sowieso ook altijd wel een functie te vervullen zijn. Producenten gaan heus niet per 25, 50 kilo of per pallet leveren. Daar heb je een distributeur voor nodig die de markt kent en op de persoonlijke behoeften van elke klant kan inspelen. Bij Polymix leveren wij overigens reeds vanaf 25 kilo tot volle vrachten.