- Trends in grondstoffen
- Promolding: een mensenbedrijf
- Vinger aan de pols met MORE
- K 2019: nieuwe technologieën als aanjagers van innovatie
- ‘Help mee kunststof verpakkingsafval te veranderen in grondstof’
- Calculatieconcept verkort ontwerpproces spuitgietdelen
- Deel vijf van de zesdelige serie over Rethink
- Wat betekent VaaS voor uw onderneming?
Trends in grondstoffen
The party is over in Texas en Pennsylvania.
Promolding: een mensenbedrijf
Promolding BV is een specialist in het ontwerpen en spuitgieten van hightech kunststofproducten. Complexe vraagstukken, vernieuwende oplossingen en het realiseren van innovatieve en maatschappelijk relevante producten, is waar het in Den Haag gelegen Promolding voor staat. In gesprek met Jac. Gofers, oprichter van dit specialistische maakbedrijf.
Vinger aan de pols met MORE
Eind april lanceerde de EuPC het prestigieuze platform MOnitoring Recyclates for Europe (MORE). In MORE registreren ketenpartijen de volumes recyclaat die zij hebben gebruikt. De EuPC verwacht de eerste resultaten voor het einde van dit jaar. Dan wordt duidelijk of de industrie op koers is om de EU-doelstelling voor gerecyclede kunststoffen te halen.
K 2019: nieuwe technologieën als aanjagers van innovatie
Nergens anders dan in Düsseldorf kunnen bezoekers de polymere materialen, de machine-, verwerkings- en werktuigtechniek, maar ook de veelzijdige toepassingen van kunststof en rubber in deze volle breedte en diepte zo omvangrijk te zien krijgen. Net als in de afgelopen zeven decennia, is K 2019 de wegwijzer voor een ieder, die een overzicht van de kunststofindustrie en de kunststofverwerking wil krijgen, trends wil herkennen en noviteiten live in actie wil zien. In dit nummer een uitgebreide voorbeschouwing.
‘Help mee kunststof verpakkingsafval te veranderen in grondstof’
In 2018 plaatste Rijkswaterstaat, samen met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), een oproep aan bedrijven: ‘Schrijf u in om kunststof uit huishoudelijk verpakkingsafval te veranderen in een waardevolle grondstof’. De Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrieën (NRK) moedigde leden aan om mee te doen met dit project. De samenwerkende bedrijven zoomen in op verschillende fases van het recyclingproces. Het doel is om een stap te zetten in de richting van circulariteit.
Calculatieconcept verkort ontwerpproces spuitgietdelen
Met behulp van een nieuw berekeningsproces is het nu mogelijk om vezeloriëntatie-afhankelijk componentgedrag in relatie tot gevormde elementen in een vroeg stadium te voorspellen en dus een component te ontwerpen in overeenstemming met de verwachte belasting. Dit vermindert kostbare iteratiecycli en verkort daardoor het gehele ontwikkelings- en productieproces. Bovendien kan het concept ook worden toegepast op gebieden waar Integrative Simulation voorheen te duur of te tijdrovend was.
Deel vijf van de zesdelige serie over Rethink
In een zesdelige serie gaat Kunststof Magazine in op de elementen die een rol spelen bij Rethink en kijken we naar de vijf verbeterrichtingen die simultaan opgepakt worden. Na het artikel over Re-use in de vorige uitgave is nu de Re van Redesign aan de beurt. Hoe kan een nieuw of aangepast ontwerp van producten en compounds zorgen voor een meervoudig gebruik, hoger volume recyclaat en betere mogelijkheden voor recycling?
Wat betekent VaaS voor uw onderneming?
Over het vaasje van Rutte werd wellicht wat lacherig gedaan. Maar de metafoor met zaken die breekbaar zijn en die je dus moet koesteren en beschermen, gaat zeker ook op voor bedrijven in de maakindustrie. Want wat is de impact op uw bedrijf van een businessmodel achter een term als VaaS?