Na een plannings- en ontwikkelingsfase van een jaar wordt op 2 maart 2023 het Additive Center ‘Faberlab powered by Arburg’ geopend in Faberlab, dienstverlener voor industriële additive manufacturing. De achtergrond van de opening van de fabriek: in de toekomst zullen de twee bedrijven samenwerken op de Origgio-locatie van Faberlab in Groot-Milaan. Het doel is om het potentieel van industriële additieve productie te demonstreren aan potentiële en bestaande klanten van 3D-printtechnologie op echte machines. Een freeformer 200-3X, een hoge temperatuur freeformer 300-3X en een innovatiQ TiQ 5-printer met een grote bouwkamer voor het verwerken van hoogwaardige thermoplasten zullen in Faberlab in gebruik worden genomen.
Klanten profiteren van de gecombineerde kennis van Faberlab en Arburg. De partners zullen nauw samenwerken om advies te geven over technologie en alle mogelijke diensten in verband met industriële additieve productie. Ivan Panfiglio, manager additive manufacturing in Italië, is het aanspreekpunt bij Arburg voor klanten van deze technologie. Dit proefproject is gebaseerd op dezelfde blauwdruk als het Arburg Prototyping Center (APC), dat het bedrijf exploiteert op het hoofdkantoor in Lossburg en in zijn vestigingen in de VS en China. Nu kunnen klanten ook benchmarkcomponenten laten produceren en materialen laten kwalificeren in Italië. Een verkoopmedewerker van Arburg s.r.l. zal het specifieke aanspreekpunt zijn voor dit klantensegment en zal ook verantwoordelijk zijn voor het contact met Faberlab. Door zijn AM-expertise op deze manier strategisch uit te breiden, kan Arburg nu specifiek voldoen aan de lokale verwachtingen en tegemoetkomen aan de behoeften van de Italiaanse markt als geheel. Het on-site team is in staat om Freeformer- en TiQ-klanten nog sneller en specifieker en uiterst praktisch te ondersteunen. Faberlab heeft op zijn beurt de afgelopen jaren hoogwaardige expertise en kennis ontwikkeld door zijn werk voor de machinebouw, medische technologie, lucht- en ruimtevaart, auto-industrie en installatiebouw. Het brengt deze knowhow nu naar de samenwerking.
Centrum voor additive manufacturing
Naast Raffaele Abbruzzetti, managing director van Arburg s.r.l. en zijn specialisten uit Italië, zullen ook Dr. Victor Roman, managing director van ARBURG additive GmbH + Co KG, en Dr. Didier von Zeppelin, Manager Additive Manufacturing uit Lossburg, aanwezig zijn bij de opening van het ‘digitale laboratorium’ in Origgio. Ze zullen beide beschikbaar zijn voor technische discussies op de openingsdag. Faberlab en Arburg vullen elkaar perfect aan, daarom biedt het Additive Center ‘Faberlab powered by Arburg’ ook diensten aan zoals rapid prototyping, componentontwerp en training. Met andere woorden, allround ondersteuning in de hele waardeketen, van ontwikkeling tot productie. ‘We ondersteunen bedrijven en onderzoeksinstellingen door functionele prototypes te ontwikkelen met behulp van verschillende technologieën, met name ARBURG Plastic Freeforming APF en de FDM-technologie van innovatiQ’, beschrijft Raffaele Abbruzzetti het portfolio.
Concreet betekent dit dat benchmark-onderdelen, functionele prototypes en kleine series additief in Origgio kunnen worden vervaardigd uit een grote verscheidenheid aan originele materialen, desnoods 24 uur per dag. Zo kunnen potentiële klanten van productiesystemen vooraf bepalen of ARBURG Plastic Freeforming of de FDM-technologie daadwerkelijk geschikt is voor het gewenste onderdeel, materiaal en toepassing voordat ze zich tot een aankoop verbinden. Om hen vertrouwd te maken met de techniek, krijgen bestaande en toekomstige klanten ook de kans om techniektrainingen te volgen en zelf op locatie met de machine te werken. Het Additive Center is ook uitgerust met lasersnijmachines, formlabs en geavanceerde digitale fabricagetechnologieën waarmee het object dat wordt vervaardigd een op maat gemaakt additief ontwerp kan hebben.
Bijna alles is mogelijk
Additief printen zonder compromissen is de claim van het ‘Faberlab powered by Arburg’ Additive Center in Origgio. Compromisloos betekent dat niet alleen standaard additieve componenten, maar ook complexe functionele componenten kunnen worden geproduceerd als hard/zacht-combinaties of met ondersteunend materiaal. Een breed scala aan originele materialen, materiaalcombinaties en kleuren op het hoogste niveau van kwaliteit en stabiliteit is beschikbaar voor productie op industriële schaal. Twee van de vele voorbeelden zijn 3D-printen met ABS voor slagvaste componenten met een hoogwaardige oppervlakteafwerking en de additieve verwerking van SEBS, een zeer elastische en zachte TPE met goede kleur- en kneedbaarheid. Ook in Italië kan nu aan elke eis voor industriële additive manufacturing worden voldaan.