Zowel handmatige als geautomatiseerde toepassingen profiteren van LOCTITE’s begeleiding bij het aanbrengen en uitharden van lijmen en afdichtingsmiddelen. Dit gebeurt met nieuwe generatie apparatuur en materialen voor diverse assemblageoplossingen, aangevuld met uitgebreide ondersteuning en gedetailleerde analyse van de productiemethodes.
Kunststof Magazine, september-oktober 2023
In deze editie van Kunststof Magazine een reportage bij profielleverancier Kömmerling Nederland, die 's werelds eerste kozijn van bio-attributed PVC presenteert. Joop Poortenga bespreekt in deze Trends het naderen van het kantelpunt in de markt. In de ambitie van Roto-Art om 100% groen te worden, speelt groene waterstof een belangrijke rol. De Tilburgse rotatiegieterij investeerde in een waterstofinstallatie van Adsensys en loopt daarmee voorop. Wetenschappers van het Fraunhofer Institute for Structural Durability and System Reliability LBF hebben op laboratoriumschaal een nieuw milieuvriendelijk proces ontwikkeld om geuren uit plastic verpakkingen te verwijderen. Nieuws over Hordijk, waar de Wavefoamer voor EPS-productie wordt geïntroduceerd en PreZero opent een state-of-the-art sorteerinstallatie. Hoofdredacteur Hugo van der Horst schijnt zijn licht op de vaak onzichtbare helden achter gegevensinterpretatie: de data-analisten. Willem de Vries legt uit wat industriële marketing zo uniek maakt en wie winnen de Rethink Awards 2023?
Alle inhoud lezen? Als abonnee van Kunststof Magazine heb je altijd en overal, onbeperkt toegang tot het online magazine, alle artikelen (incl. PDF) en het archief.
Management
Industriële marketing: Wat maakt het uniek?
Wat maakt marketing voor technische bedrijven nu zo anders dan voor leveranciers van consumentenproducten? Het is een vraagstuk waar ik vanuit STEM Industrial Marketing Community zelf inmiddels al ruim 15 jaar antwoord op probeer te geven. Probeer te geven inderdaad: want het antwoord is bijna net zo lastig als marketing in de dagelijkse praktijk van technische B2B-bedrijven. Een vak apart dus.
Apparatuur
‘Ons ultieme doel is om honderd procent waterstof te gebruiken’
In de ambitie van Roto-Art om 100% groen te worden, speelt groene waterstof een belangrijke rol. De Tilburgse rotatiegieterij investeerde in een waterstofinstallatie van Adsensys en loopt daarmee voorop. Cas Oerlemans (eigenaar Roto-Art) en Arthur Scheffer (eigenaar Adsensys) vertellen over de samenwerking. ‘Prachtig om samen dit duurzame avontuur aan te gaan.’
Milieu/Recycling
PreZero opent state-of-the-art sorteerinstallatie
Paul Guldemond, wethouder Duurzame Economie in Zwolle, heeft op 25 mei jl. de nieuwe sorteerinstallatie van PreZero voor kunststofverpakkingsmateriaal in Zwolle geopend. Deze moderne installatie kan ruim 85.000 ton plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (pbd) per jaar verwerken en sorteert maar liefst veertien materialen, waaronder óók zwarte plastic verpakkingen en PP-folie. Ook kan de installatie HDPE- en PP-verpakkingen op kleur sorteren. De sorteerinstallatie is uitgerust met de allerlaatste technologie, zoals optische scheiders en camera- en lasertechnologie.
Algemeen nieuws
Wie winnen de Rethink Awards 2023?
Brengt u op woensdag 20 september een bezoek aan de Kunststoffenbeurs? Dan bent u van harte welkom om bij de feestelijke uitreiking van de Rethink Awards 2023 aanwezig te zijn. U hoort wie de winnaars zijn en brengt uw stem uit voor de Publieksprijs. Kunststof Magazine zet voor u alvast de genomineerde bedrijven op een rijtje.
Management
Een open debat over circulaire kunststoffen
‘Van woorden naar daden’. Die pakkende titel draagt de aankomende editie van Future Proof Plastics op 9 november a.s. in Zwolle. Tijdens het symposium zal één vraag centraal staan: hoe moet de industrie de transitie naar circulaire en klimaatneutrale kunststoffen de komende jaren vormgeven? Bij het debat over dit belangrijke vraagstuk willen de NRK en Plastics Europe Nederland een zo breed mogelijk publiek betrekken, van de eigen leden tot de regionale en nationale beleidsmakers. ‘We hebben iedereen nodig. En we kunnen alleen versnellen door goed samen te werken.’
Toepassingen
Huizen ‘winden’ in plaats van bouwen
Met het Texoversum heeft de Universiteit van Reutlingen (D) een trainings- en innovatiecentrum voor de textielindustrie in gebruik genomen dat uniek is in Europa. De bijna 2.000 vierkante meter grote textielachtige gevel van het nieuwe gebouw veroorzaakt ook architectonisch opschudding: het combineert op een charmante manier de innovatiekracht van deze industrie met de 160-jarige traditie van Reutlingen als textiellocatie. Het hoogtepunt: de componenten zijn gewonden uit vezels die zijn versterkt met een speciale kunststof hars.
Techniek
Hordijk introduceert Wavefoamer voor EPS-productie
Schoner, slimmer en zuiniger. De Wavefoamer is een revolutionaire innovatie in de productie van circulair EPS (piepschuim). Als eerste in Nederland introduceert Koninklijke Hordijk deze machine, die EPS-producten maakt met elektriciteit in plaats van stoom. Een nieuwe techniek die de CO2-uitstoot extreem verlaagt.
Advertorial
SKZ – German Plastic Center zet internationalisering in Benelux door
Als onderzoeks- en ontwikkelingspartner gaat SKZ uitdagingen aan binnen de kunststofindustrie en vindt het oplossingen voor uiteenlopende vraagstukken. Het bedrijf ontwikkelt innovaties voor de toekomst. De SKZ enabler projecten zijn exclusieve onderzoeksprojecten die praktisch, innovatief, technologisch waardevol en gericht op de toekomst zijn. Ze worden gezamenlijk gefinancierd door een consortium van bedrijven. De behaalde resultaten zijn daarom uitsluitend beschikbaar voor deelnemende bedrijven.
Management
Naar een strategisch partnerschap van leverancier en merkeigenaar
De wereld van productie en toelevering ondergaat op dit moment een transformatie. De opgave om te werken aan een volhoudbare toekomst gaat gepaard met veranderingen in wetgeving, technologische vooruitgang en wijzigende marktomstandigheden en leidt daarmee ook tot nieuwe eisen aan producten en diensten. In dit artikel bespreken we hoe deze trends de rol van de toeleverancier veranderen en hoe merkeigenaren (Original Equipment Manufacturers – OEM’s) zich aanpassen aan deze veranderingen. We zullen ook kijken naar de kenmerken van de nieuwe samenwerking tussen merkeigenaren en toeleveranciers, evenals de implicaties voor beide partijen.
Bedrijfsreportage
Groen kozijn in een duurzame woning
Duurzaam bouwen krijgt steeds meer aandacht. Lag de focus bij de markt en het beleid aanvankelijk op de energietransitie, worden nu de pijlen vaker gericht op het duurzame karakter van de bouwmaterialen. Op dit gebied wil profielleverancier Kömmerling Nederland een voortrekkersrol vervullen. Naast het in 2020 geïntroduceerde K-VISION ReFrame van honderd procent gerecycled PVC – destijds een wereldprimeur – presenteert het nu ’s werelds eerste kozijn van bio-attributed PVC. Het is een belangwekkende innovatie waarmee Kömmerling niet alleen nieuwe business wil genereren, maar ook een beweging in gang hoopt te zetten. ‘We willen andere bedrijven motiveren om echt iets te veranderen in de branche.’
Trends
Het kantelpunt van de markt is dichtbij
De wereldvraag naar polymere grondstoffen valt tegen, nog het meest in Europa en de Verenigde Staten. In andere landen is een licht herstel zichtbaar na het Corona-tijdperk en lijkt de economie ook minder hard getroffen door de plotselinge stijging van energiekosten. De inflatie slaat overal toe. Niet alleen in Europa, maar ook in landen in Midden- en Zuid-Amerika, Turkije en Rusland stijgen de prijzen sterk en verliest de nationale munt zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar en de euro.
Column
Help... de dokter is jarig!
In een wereld waar data de nieuwe valuta is geworden, vormen analyses een essentieel instrument voor het nemen van beslissingen. Het vermogen om patronen te ontdekken en betekenisvolle inzichten te onthullen uit een overvloed aan informatie is onmisbaar geworden. Toch is het belangrijk om te onthouden dat de sleutel tot waardevolle inzichten niet alleen ligt in het hebben van gegevens, maar vooral in het juiste gebruik ervan. Daarom is het tijd om het licht te laten schijnen op de vaak onzichtbare helden achter gegevensinterpretatie: de data-analisten.
Milieu/Recycling
Nieuw proces verwijdert geurstoffen
Wat niet lekker ruikt, is moeilijk te recyclen. Deze eenvoudige regel geldt ook voor de groeiende hoeveelheid plastic afval. Een manier om het op een milieuvriendelijke en klimaatvriendelijke manier te recyclen als hoogwaardige post-consumer recyclaat is door verbeterde sortering en opwerking. Tot nu toe heeft de verminderde materiaalkwaliteit het hergebruik van plastic recyclaat aanzienlijk beperkt en dit is voornamelijk te wijten aan hun geur. Wetenschappers van het Fraunhofer Institute for Structural Durability and System Reliability LBF hebben op laboratoriumschaal een nieuw milieuvriendelijk proces ontwikkeld om geuren uit plastic verpakkingen te verwijderen.