Duurzaamheid en recycling spelen een steeds belangrijkere rol in de kunststofindustrie. Als klimaatbeschermingsbedrijf heeft het SKZ Plastics Center nu zijn activiteiten op dit gebied uitgebreid en een aparte afdeling opgericht met onderzoeks- en onderwijsonderwerpen.
Als belangrijk onderdeel van de wereldeconomie ondergaat ook de kunststofindustrie een transformatieproces om een leefbare toekomst in Duitsland en daarbuiten te garanderen. De Green Deal, het actieplan voor de circulaire economie en tal van nationale doelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbescherming, specificeren de vereisten. In vele samenwerkingsprojecten met de kunststofindustrie heeft SKZ met succes haar expertise op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie uitgebreid. De oprichting van een speciale divisie is de logische volgende stap.
Onderzoeksgroep Duurzaamheid opgericht in 2005
De ontwikkeling van een milieu- en grondstofvriendelijke kunststofindustrie heeft bij SKZ al lange tijd hoge prioriteit. Het in Würzburg gevestigde instituut was een pionier op dit gebied met de oprichting van een onderzoeksgroep op het gebied van duurzaamheid in 2005. Het team heeft veel expertise opgebouwd, met name op het gebied van levenscyclusanalyse, het verhogen van de energie-efficiëntie in de kunststofverwerking en duurzaamheidsmanagement.
Sterke focus op circulaire economie
Door de sterke focus op de circulaire economie in de afgelopen jaren, is de focus uitgebreid met gebieden zoals de ontwikkeling van ontwerp voor recyclingtools, wetenschappelijke ondersteuning voor digitale platforms in de circulaire economie en het maken van fundamentele analyses over de transformatie van de kunststofindustrie. ‘We zijn erg blij met de enorme respons van onze klanten, leden en partners en willen de toekomstige levensvatbaarheid van de kunststofindustrie waarborgen door onze activiteiten op ons eigen gebied van duurzaamheid en circulaire economie uit te breiden’, zegt Dr. Benjamin Baudrit, adjunct-directeur Onderzoek en Onderwijs bij SKZ.
Nieuwe divisie bestaat uit twee operationele onderzoeksgroepen
De nieuwe divisie is opgedeeld in twee operationele groepen. Met het lectoraat ‘Transformation of the Plastics Industry’ richt SKZ zich op holistische verandering. Het doel is om een visionaire rol te spelen bij het vormgeven van de toekomst van de productie en het gebruik van kunststoffen. Hiervoor wordt de expertise van SKZ gebundeld. In onderzoeksprojecten en diensten ondersteunt de groep bedrijven in de kunststofindustrie bij de transformatie van hun processen naar klimaatneutraliteit, het opzetten van circulaire (digitale) bedrijfsmodellen, de implementatie van energie-efficiëntiemaatregelen en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen.
Deugdelijk bewijs leveren van de milieueffecten van kunststofproducten
Via het lectoraat Duurzame en Circulaire Producten helpt SKZ bedrijven in de kunststofindustrie bij het vinden van specifieke oplossingen voor hun producten. Wetenschappers met jarenlange ervaring zijn ook beschikbaar om gedegen bewijs te leveren over de milieu-impact van kunststof producten. Door middel van onderzoeksprojecten en -diensten ondersteunt de groep de vermindering van de milieu-impact van kunststof producten, de voorbereiding van koolstofvoetafdrukken en levenscyclusanalyses, de ontwikkeling van ontwerp voor duurzaamheidsoplossingen en de ontwikkeling van duurzaamheidscriteria voor producten.
Onderwerpen nog gerichter ontwikkelen
‘Met onze nieuwe structuur en de bundeling van onze expertise willen we individuele thema’s nog gerichter ontwikkelen en specifieke expertise opbouwen bij onze medewerkers in vaste teams’, legt Dr. Hermann Achenbach, hoofd duurzaamheid en circulaire economie, uit. De nieuwe afdeling telt tien medewerkers. Naast onderzoek en ontwikkeling omvat het programma al trainingsactiviteiten om klanten in staat te stellen zaken als energiebesparing, klimaatbescherming en de milieubeoordeling van hun producten vooruit te helpen.