De European Composites Industry Association (EuCIA) is verheugd haar deelname aan REFRESH aan te kondigen, een door de EU gefinancierd project dat als doel heeft om een nieuw circulair, slim systeem te ontwikkelen voor verbeterde recycling van glasvezelversterkte composieten van windturbinebladen. De eerste operationele vergadering van het REFRESH-consortium vond onlangs plaats.
REFRESH (Smart dismantling, sorting and REcycling of glass Fibre Reinforced composite from wind power Sector through Holistic approach) wordt gefinancierd door het Europees Uitvoerend Agentschap voor klimaat, infrastructuur en milieu (CINEA) onder het Horizon Europe-programma en duurt 48 maanden. EuCIA zal samenwerken met projectpartners RINA Consulting SpA (Italië), ACCIONA Construccion SA (Spanje), CETMA (Italië), CIRCE (Spanje), GEES Recycling (Italië), TECNALIA (Spanje), Enecolab Srl (Italië), MTB-productie (Frankrijk), Gjenkraft AS (Noorwegen) en STD Frankrijk.
‘Het REFRESH-project sluit perfect aan bij de lopende initiatieven van EuCIA om de duurzaamheid van composietmaterialen te bevorderen en circulariteit te verbeteren’, stelt Roberto Frassine, voorzitter van EuCIA. ‘We kijken uit naar de samenwerking met onze REFRESH-partners bij het bouwen aan een nieuwe circulaire economiestrategie voor composietbladen, die een aanzienlijke impact zal hebben op de windenergiesector.’
Een flexibele benadering van recycling
REFRESH heeft als doel een nieuw systeem te ontwikkelen en te demonstreren voor verbeterde recycling van glasvezelversterkte composieten afkomstig van windturbinedemontage of re-blading. Het project zal zich richten op de mechanische en thermische behandeling van afval. Wanneer een windblad buiten gebruik wordt gesteld, zal het optimale recyclingproces worden geselecteerd op basis van de toestand van de mes en de huidige marktvraag. Dit zal worden bereikt met behulp van een speciale trackingtool voor het verzamelen en delen van informatie en een ingesloten beslissoftware voor het selecteren van de meest duurzame recyclingaanpak. De aanpak die binnen het project wordt ontwikkeld zal worden gevalideerd door middel van levenscyclusanalyse (LCA)- en levenscycluskostenberekening (LCC)-analyses.