Begin februari presenteerde de Nederlandse overheid haar langverwachte Nationaal Programma Circulaire Economie. Het programma wordt gepositioneerd als een richtinggevend kader dat de komende twee jaar nog uitgewerkt moet worden. Samen met VNO-NCW en MKB-Nederland mengt de NRK zich stevig in de discussie over de voorgestelde maatregelen. ‘Dit is nu nog vooral een overheidsplan.’
Kunststof Magazine, maart-april 2023
In deze editie van Kunststof Magazine een reportage bij Plasthill Technical Films, waar wordt gestart met de exclusieve levering van de CompresSeal-preegfolie van Constantia Flexibles. Dankzij de innovatieve micro-pregingstechnologie kan een aanzienlijke gewichtsreductie worden gerealiseerd. Daarnaast heeft de folie een hogere sealbaarheid dan standaard laminaten, waardoor er minder additieven nodig zijn. Ook een reportage bij Clean tech Ioniqa, waar waarde wordt gecreëerd uit PET plastic afval door het chemisch te recyclen met gepatenteerde technologie. Joop Poortenga bespreekt in Trends het boemerangeffect waar de kunststofindustrie momenteel onder te lijden heeft. We kijken naar het Nationaal Programma Circulaire Economie en interviewen Harold de Graaf, algemeen directeur NRK: ‘We praten mee over alles wat wordt besloten’. Het programma Rethink schetst de contouren van de circulaire kunststofketen en geeft richting aan verduurzaming. Willem de Vries legt uit waarom marketing en innovatie hand in hand gaan en hoofdredacteur Hugo van der Horst introduceert een Schijf van Vijf, voor uw bedrijf…
Alle inhoud lezen? Als abonnee van Kunststof Magazine heb je altijd en overal, onbeperkt toegang tot het online magazine, alle artikelen (incl. PDF) en het archief.
Management
‘We praten mee over alles wat wordt besloten’
Bij de Federatie NRK zijn vijftien brancheverenigingen aangesloten die op landelijk en Europees niveau de belangen behartigen van meer dan vierhonderd rubber- en kunststofbedrijven. Door de directe betrokkenheid bij tal van initiatieven en de lobby richting beleidsmakers werkt de NRK aan een gezond klimaat voor de maakindustrie. ‘Doordat we met zoveel bedrijven verenigd zijn, kunnen we meepraten over alles wat er over onze industrie wordt besloten’, zegt algemeen directeur Harold de Graaf. ‘Waar het kan stellen we alternatieve maatregelen voor waarvan we weten dat die effectiever en beter uitvoerbaar zijn.’
Trends
De houdgreep lijkt verdwenen
Er is best een zinnige verklaring te geven voor de belabberde toestand waarin onze markt zich nu bevindt. Door de plotselinge en bijna grenzeloze stijging van energiekosten zijn producten en diensten in korte tijd veel duurder geworden. Dat boemerangeffect zorgt ervoor dat de machteloze mens zich slachtoffer voelt, er minder zeker van wordt; sommigen bekruipt een lichte angst voor de toekomst.
Column
De Schijf van Vijf
U kent ‘m vast wel: De Schijf van Vijf, de richtlijn voor een gezonde -voeding, bedoeld om te helpen bij het samenstellen van een gezonde maaltijd. In een wereld waarin veranderlijkheid, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit de norm zijn, is het van groot belang dat ook bedrijven zich aanpassen om in de toekomst gezond te blijven. En hoewel het misschien een beetje open deuren zijn, kunnen we voor bedrijven die toekomstbestendig willen zijn ook best een Schijf van Vijf samenstellen…
Materialen
Nieuwe preegfolie biedt beste van twee werelden
Binnenkort start OPACKGROUP-onderneming Plasthill Technical Films met de exclusieve levering van de CompresSeal-preegfolie aan de Oostenrijkse verpakkingsproducent Constantia Flexibles. Dankzij de innovatieve micro-pregingstechnologie kan een aanzienlijke gewichtsreductie worden gerealiseerd. Daarnaast heeft de folie een hogere sealbaarheid dan standaard laminaten, waardoor er minder additieven nodig zijn. De verwachtingen bij Plasthill rond de nieuwe verpakkingsoplossing zijn hooggespannen. Dat geldt ook voor zusterbedrijf Flexpak Transparant Verpakkingsindustrie dat de preegfolie in gelamineerde recyclebare varianten in de Benelux wil gaan aanbieden. Minder virgin kunststof en ook nog eens meer recyclen: het is een unieke oplossing die naadloos aansluit bij de Rethink-strategie van de groep en de groeiende vraag naar duurzame verpakkingen.
Algemeen nieuws
Wordt Nederland wereldleider in carbontech?
FutureCarbonNL wil een mondiaal toonaangevende carbontech-sector opbouwen in Nederland. Hiervoor diende zij onlangs een projectvoorstel in bij het Nationaal Groeifonds van in totaal ruim 1,4 miljard euro. FutureCarbonNL is een samenwerkingsverband van universiteiten, kennisinstellingen, startups, mkb, industrie en het ministerie van EZK en IenW. ‘Ons einddoel is een fossielvrije samenleving. Met FutureCarbonNL zetten we in op een tienjarig programma voor concepten en technieken waarmee we uit CO₂ en CO nieuwe materialen, voeding en brandstoffen kunnen maken’, zegt Matthias Heinemann, hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen. Deze technologieën vallen onder de noemer ‘carbontech’ oftewel Carbon Capture and Utilization (CCU).
Management
Marketing en innovatie leveren resultaten op
‘Een zakelijke onderneming heeft slechts twee basisfuncties: marketing en innovatie. Die leveren resultaten op. De rest is kosten.’ Een wat gewaagde uitspraak richting mensen die werkzaam zijn in een omgeving waarin het produceren van producten de ‘core business’ van vrijwel iedere bedrijf lijkt. Lijkt inderdaad, want ik schreef al eens eerder in een column dat niemand op uw product zit te wachten. Mensen zoeken een oplossing voor het probleem dat ze ervaren. Of dat nu in de privésfeer is als consument of in een zakelijke context als ‘customer’.
Techniek
Nieuwe techniek combineert RIM met alifatische PUR
Covestro, een toonaangevende polymeerfabrikant, en Arcesso Dynamics, een fabrikant van op maat gemaakte polyurethaanonderdelen, lanceerden op de K2022-beurs Arfinio®, een baanbrekende productieoplossing. De oplossing is gebaseerd op reactiespuitgieten (RIM) met alifatische polyurethanen. Deze technologie, die voorheen als onmogelijk werd beschouwd, stelt fabrikanten in staat om te profiteren van nieuwe combinaties van ontwerpvrijheid, functionele prestaties en duurzaamheid in meerdere solid-surface en spuitgegoten toepassingen.
Milieu/Recycling
Rethink schetst de route naar circulaire plastics
In 2018 lanceerden de NRK en Plastics Europe het programma Rethink. De vijf Re’s – Reduce, Re-use, Recycle, Redesign en Renew – schetsen de contouren van de circulaire kunststofketen en geven richting aan de verduurzaming. ‘We moeten samen blijven innoveren, de juiste voorbeelden geven en laten zien dat een wereld met circulaire kunststoffen toch echt een betere wereld is’, zegt Rob Verhagen, lid van de Rethink-beleidsgroep.
Advertorial
Energiebesparing bij vacuümautomatisering: pomp in plaats van ejector
Met de compacte pomp GCPi presenteert Schmalz een krachtige vacuümgenerator met een puur elektrische zuig- en afblaasfunctie. Aangevuld met het elektrische compacte ventiel LQE, krijgt de gebruiker een persluchtvrij vacuümsysteem met de prestaties van conventionele ejectoroplossingen.
Bedrijfsreportage
Innovatieve recycling van PET-flessen komt op stoom
Clean tech Ioniqa creëert waarde uit PET plastic afval door het chemisch te recyclen met gepatenteerde technologie. Het jonge bedrijf werkt al enige jaren samen met Indorama Ventures, ‘s werelds grootste PET-producent en de grootste PET-recycler in Europa om PET-plastic afval op industriële schaal te upcyclen. Een grote mijlpaal was de demonstratiefabriek in Geleen die in 2019 werd opgestart. De komende tijd zullen opnieuw grote stappen worden gezet om chemisch recyclen van PET nog uitgebreider op de kaart te zetten.