Het ministerie onderzoekt nu hoe de plastic heffing zonder de hulp van de Belastingdienst kan worden ingevoerd. ‘Momenteel wordt in kaart gebracht op welke manieren de plasticheffing per 2028 kan worden vormgegeven en wat de beleidseffecten zijn. Voor de circulaire plasticheffing dient nog een uitvoerder te worden gevonden. Bij de nadere uitwerking worden ook mogelijke alternatieve beprijzingsmaatregelen voor het genereren van de budgettaire netto-opbrengst van € 547 miljoen euro en het stimuleren van circulair plastic in kaart gebracht.’ Het ministerie kijkt dus ook naar alternatieve maatregelen om de beoogde 547 miljoen euro op te brengen.

‘In het voorjaar wordt hierover besluitvorming verwacht als onderdeel van een breder beleidspakket voor het stimuleren van circulair plastic’, aldus staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga.  

De circulaire plastic heffing werd onverwacht aangekondigd in het hoofdlijnenakkoord van de vier regeringspartijen afgelopen mei. Hoewel de exacte details van de heffing nog steeds onduidelijk zijn, werd toen al bekend dat de heffing een opbrengst van 547 miljoen euro moet genereren en dat er jaarlijks 5 miljoen euro aan uitvoeringskosten nodig zijn.

De daadwerkelijke invoering van de heffing is nu wel onzeker, aangezien de Belastingdienst geen ruimte heeft om deze te implementeren. De beschikbare middelen en mankracht worden momenteel ingezet voor de invoering van onder meer de CO2-heffing voor de glastuinbouw, waardoor de capaciteit tot 2028 beperkt is.

De vliegbelasting uit hetzelfde akkoord kan waarschijnlijk nog net ingevoerd worden, maar daarna is de capaciteit op. “Er is bij de Belastingdienst geen ruimte voor nieuwe beleidsvoorstellen die grote structuurwijzigingen vereisen binnen deze keten, zoals het afschaffen of aanpassen van fiscale regelingen of de introductie van de circulaire plastic heffing,” aldus de staatssecretaris van Financiën, aan de Tweede Kamer. De besluitvorming hierover moet volgend jaar voorjaar plaatsvinden als onderdeel van een breder beleidspakket voor het stimuleren van circulair plastic, waaronder de Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN) die naast de heffing zou komen te staan. Dit was althans het plan in het hoofdlijnenakkoord.