Brightlands Circular Space (BCS) investeert met een bijdrage van 25 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifonds-programma Circular Plastics NL in een open toegankelijke demonstratiefaciliteit op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. De faciliteit moet een internationaal co-creatie centrum worden voor wetenschappelijk en toegepast onderzoek door bedrijven en consortia, met als doel de versnelde ontwikkeling van circulaire plastics op industriële schaal. ‘De uitdaging is om plastics zo lang mogelijk in de keten te houden en nieuwe producten circulair te maken’, zegt Lia Voermans, voorzitter van de Stuurgroep BCS.
Kunststof Magazine, maart-april 2024
In deze editie van Kunststof Magazine o.a. een interview met Cees Duijn van Du-Con Trade. Onder de vlag van ‘Blue2Green Recycling’ bouwt hij een nieuwe installatie om grote volumes besmet zorg afval te kunnen verwerken. Ook hebben we een artikel over Cold Metal Fusion, een baanbrekend proces, waarbij polymeer SLS 3D-printers van Sintratec worden gebruikt om metalen componenten te produceren. Joop Poortenga brengt u weer de Trends in de Kunststofindustrie, het lijkt hem de hoogste tijd om gemotiveerde lobbyisten aan te stellen, pleitbezorgers van kunststoffen, die hard nodig zijn om de mening van volk en vaderland te veranderen. Jurriaan Bol bespreekt veelvoorkomende problemen bij spuitgieten, dit keer: een uniforme wanddikte. Harold de Graaf, algemeen directeur NRK, wordt geïnterviewd over de vloedgolf aan nieuwe wet- en regelgeving rond milieu, duurzaamheid en de circulaire economie, waar de rubber- en kunststofindustrie de komende jaren mee te maken krijgt. Willem de Vries heeft het over een wereld vol ontwikkelingen; geeft dat kopzorgen? Of maken de kansen jou koploper? En hoofdredacteur Hugo van der Horst geeft in zijn column aan dat het vermogen om effectief om te gaan met polycrises cruciaal is voor het voortbestaan en de groei van een organisatie.
Alle inhoud lezen? Als abonnee van Kunststof Magazine heb je altijd en overal, onbeperkt toegang tot het online magazine, alle artikelen (incl. PDF) en het archief.
Techniek
Metalen onderdelen 3D-printen met een polymeer SLS-printer
In de wereld van additive manufacturing heeft de ontwikkeling van geavanceerde methoden nieuwe wegen geopend voor het maken van complexe metalen onderdelen met precisie en efficiëntie. Cold Metal Fusion is zo’n baanbrekend proces, waarbij polymeer SLS 3D-printers van Sintratec worden gebruikt om metalen componenten te produceren. In dit artikel leiden we u door de CMF-procesketen, van de voorbereiding tot de uiteindelijke metalen onderdelen.
Column
Hoe ga je als bedrijf om met polycrises?
In deze turbulente tijden worden bedrijven geconfronteerd met een toenemende complexiteit van uitdagingen. Het is niet langer voldoende om slechts één crisis aan te pakken; we bevinden ons in een tijdperk van polycrises, waarin bedrijven te maken hebben met meerdere problemen tegelijkertijd. Of het nu gaat om economische recessies, toenemende eisen vanuit de overheid of technologische disruptie: het vermogen om effectief om te gaan met polycrises is cruciaal voor het voortbestaan en de groei van een organisatie.
Techniek
Regel 1: een uniforme wanddikte
Er zijn richtlijnen voor het ontwerpen van kunststof spuitgietdelen. De lijstjes met do’s en don’ts zijn overal op internet te vinden. Het zijn evenzovele hindernissen en beperkingen voor de ontwerper en de engineer. Daarom is het interessant om eens in meer detail uit te leggen waaróm die punten zo belangrijk zijn. Wat gaat mis gaat als je de wanddikte niet overal gelijk houdt? En als bonus: hoe je er soms probleemloos van af mag wijken.
Trends
De hoogste tijd om gemotiveerde lobbyisten aan te stellen
Pleitbezorgers van kunststoffen zijn hard nodig om de mening van volk en vaderland te veranderen. De voortdurende aanvallen op het gebruik van plastics hebben geleid tot vermindering van de interesse in polymeren bij jonge studenten. Geschoold personeel is in ons segment al helemaal niet of nauwelijks te vinden. En zo komt er een minder fraai eind aan de liefde voor ons vakgebied.
Apparatuur
Coperion ontwikkelt ZSK FilCo-systeem voor PCR- en polymeerrecycling
Voor de recycling van post-consumer recyclaat (PCR) of een sterk vervuild polymeer heeft Coperion de innovatieve ZSK FilCo filtratie-compounder ontwikkeld, die filtratie en compounding in één productiestap mogelijk maakt.
Management
Kopzorgen krijgen of koploper worden
Er gebeurt veel in de wereld. Ook zaken die invloed hebben op jouw business en bedrijf. Zaken waar managers van bedrijven op de één of andere manier rekening mee moeten houden. Het eerste nummer van Kunststof Magazine van dit jaar stond er vol mee. Je zou er bijna kopzorgen van krijgen. Of zijn er ook mogelijkheden om met de juiste aandacht voor bepaalde aandachtspunten koploper te worden?
Bedrijfsreportage
Blue2Green Recycling helpt zorg bij CO2-reductie
De medische artikelen van operaties en andere behandelingen zijn vaak zodanig besmet, dat deze om nieuwe patiënten te beschermen onmogelijk kunnen worden hergebruikt. In Velsen-Noord bouwt Du-Con Trade onder de vlag van ‘Blue2Green Recycling’ een nieuwe installatie om grote volumes van dit infectieuze afval te kunnen verwerken. Na decontaminatie kan het schone en gesorteerde materiaal als halffabricaten aan de markt worden geleverd. Managing director Cees Duijn voorziet de komende jaren een opschaling van dit platform naar een landelijk dekkende infrastructuur met een capaciteit van 15.000 ton. ‘We zijn de eerste die dit doen, het is echt pionieren.’
Interview
‘Europese bijmengverplichting heeft de hoogste prioriteit’
Ondernemers in de rubber- en kunststofindustrie zullen de komende jaren te maken krijgen met een ware vloedgolf aan nieuwe wet- en regelgeving rond milieu, duurzaamheid en de circulaire economie. De Packaging and Packaging Waste Regulation, de Europese verordening rond pelletloss en de rapportageverplichtingen CSRD en CSDD zijn slechts een greep uit de vele wetten en regels die momenteel worden voorbereid, of op korte termijn in werking treden. De Nederlandse overheid werkt aan de Nationale Circulaire Plastics Norm. Deze ‘bijmengverplichting’ kan grote problemen geven als de voorgenomen vrijstelling van import realiteit wordt, aldus Harold de Graaf. ‘Productie kan weglekken naar het buitenland en daarmee wordt ook de beoogde CO2-reductie niet behaald. Daarom pleiten we er nadrukkelijk voor om de wetgeving niet nationaal maar Europees in te voeren.’