Trends in grondstoffen
Voeg je header hier toe
Strijd op alle fronten
Het jaar is wel heel erg rustig begonnen. De markten zijn kalm geworden na de schokken die de pandemie en de Rus Poetin ons de laatste twee jaar in een greep hebben gehouden. Nu de angst voor schaarste van grondstoffen is verdwenen, worden voorraden afgebouwd en wordt voorzichtig gekocht wat op korte termijn nodig is. De vraag is teruggevallen, de inflatie slaat toe, consumenten maken zich zorgen of er aan het eind van de week of maand nog wat geld over is. En het is koud in Oekraïne.
Een tweede leven voor medisch afval
‘Producenten, zet de stap terug van laminaten naar pvc met de juiste weekmakers om medische disposables te kunnen verwerken tot bruikbare grondstof voor nieuwe toepassingen.’ Zo luidt de oproep van operationeel manager Kimm Besselsen van Vinylrecycling. Binnenkort heeft het bedrijf met zijn nieuwe Bloody Serious-lijn een unieke methode in huis om de artikelen te recyclen. Hiervoor werkt het nauw samen met het Flevoziekenhuis en er zijn plannen om met een uitbreiding van de lijn zelfs het specifiek ziekenhuisafval aan te pakken.
Programma geeft boost aan circulaire plastics
Van fundamenteel onderzoek naar duurzame polymeren tot design-for-recycling en nieuwe manieren om afval in te zamelen, te wassen en te sorteren: met het achtjarige programma Circular Plastics NL worden alle registers opengetrokken om de kunststofketen te verduurzamen. Bedrijven en onderzoekers kunnen gezamenlijk projectvoorstellen indienen op basis van ‘open calls’, die medio 2023 zullen worden gepubliceerd.
Onderzoek naar falen van lijmverbindingen
Het German Plastics Center (SKZ) en het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Applied Materials Research (IFAM) hebben een samenwerkingsproject gelanceerd om een fundamenteel begrip op te bouwen van de schade aan lijmverbindingen veroorzaakt door additieve migratie. Het doel van het project is om deze schade te voorkomen door het aanbrengen van geschikte plasmacoatings om de stabiliteit van verlijmde verbindingen op lange termijn te vergroten.
Brussel tuigt bureaucratie rond kunststoffen op
Uiterlijk in 2050 wil de EU een economie tot stand brengen waarin koolstofneutraal, ecologisch duurzaam, gifvrij en volledig circulair wordt geproduceerd. In de aanloop naar dat ambitieuze doel zal er steeds meer wetgeving op de industrie afkomen, zoals vanuit de voorgenomen Verpakkingsverordening. Daarnaast treedt een uitgebreid pakket SUP-regels in werking en overweegt de Nederlandse overheid de invoering van een Plastic Taks. Een overzicht van de wetgeving van 2023 en de jaren daarna.
Transformatie naar Re-use hoog op de agenda
Op 30 november 2022 ontvouwde Eurocommissaris Frans Timmermans zijn ambitieuze plannen om de groeiende stroom verpakkingsafval een halt toe te roepen. Het einde dreigt voor een hele reeks verpakkingen en er zal meer gerecycled en hergebruikt moeten worden. Daarnaast treedt de komende jaren een nieuw pakket SUP-regels in werking, zoals voor koffiebekers en on-the-go maaltijdverpakkingen. Duidelijk is dat veel producten in de nabije toekomst zullen transformeren van single-use naar Re-use.
Arbeidsongeval? Leren staat voorop
Werkgevers doen vanaf 1 januari 2023 na een meldingsplichtig arbeidsongeval zelf onderzoek naar de achtergronden daarvan en naar wat zij moeten verbeteren. Veel meer werkgevers zullen hierdoor tijd en geld investeren in de verbetering van veiligheidsmaatregelen en -cultuur in plaats van zich bezig te houden met juridische procedures en het betalen van boetes van de Nederlandse Arbeidsinspectie.