Additive Manufacturing: Hoe vermijdt u risico’s in de supply chain?

Additive Manufacturing ontwikkelt zich in een razend tempo en wordt in een ­groeiend aantal industrieën toegepast. Het is niet langer alleen een oplossing voor rapid prototyping, maar wordt ook steeds meer ingezet voor (kleinere) product­series. Ondanks deze groei is er geen gestandaardiseerde manier om aan ­fabrikanten en regelgevers te bewijzen dat Additive Manufacturing producten veilig zijn.

Zowel de wereldwijde pandemie als de ­blokkade van het Suezkanaal door een containerschip hebben duidelijk gemaakt hoe complex en gefragmenteerd de moderne productie en bevoorrading is geworden. Dit heeft bij veel bedrijven gezorgd voor een grotere focus op het vermijden van risico’s in hun supply chain. Als logisch gevolg beginnen steeds meer bedrijven de voordelen van Additive Manufacturing te ontdekken.

Nu Additive Manufacturing technologieën ook steeds meer worden toegepast bij productie, heeft LRQA zich – als onafhankelijke certificering- en inspectie expert – ten doel gesteld om bedrijven in staat te stellen verder te groeien met Additive Manufacturing.
LRQA heeft nieuwe richtlijnen ­gepubliceerd voor fabrikanten die de kwaliteit en ­veiligheid van Additive Manufacturing componenten willen certificeren.

Zo wordt fabrikanten en eindgebruikers de geruststelling geboden dat het product volledig is gecertificeerd voor betrouwbaarheid, kwaliteit en veiligheid.

Additive Manufacturing was al goed ­ingeburgerd bij minder risicovolle toepassingen. Nu ­Additive Manufacturing steeds meer gebruikt wordt voor toepassingen waar veiligheid en zekerheid belangrijk zijn, bieden de richtlijnen van LRQA een uitgebreid kader om te komen tot certificering.
De richtlijnen zijn interessant voor bedrijven die:

  • willen begrijpen hoe de kwalificatie- en certificeringsvereisten van Additive Manufacturing zich verhouden tot conventionele productie­processen;
  • Additive Manufacturing al gebruiken en hun processen, materialen en/of onderdelen willen certificeren;
  • onderdelen van hun fabricage willen ­uitbesteden aan een Additive ­Manufacturing-leverancier en de vereisten voor certificering willen begrijpen.

Ongeacht in welke branche u actief bent zijn er genoeg redenen om tot certificering van Additive Manufacturing over te gaan:

  • Veiligheid van het product om consumenten, leveranciers, fabrikanten en milieu te beschermen;
  • Productborging om te bevestigen dat aan de wettelijke eisen is voldaan en dat het onderdeel geschikt is voor de beoogde toepassing;
  • Aantonen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van het onderdeel naar de markt.

Wilt u meer weten over certificatie voor Additive Manufacturing? Download dan (kosteloos) de richtlijnen of neem contact op met LRQA.

LRQA

George Hintzenweg 77
3068 AX Rotterdam
Tel.: +31 (0)10 899 7300

info.nl@lrqa.com
www.lrqa.com/nl

Nieuws van LRQA