Er zijn meer oorzaken van warping bij -gespuitgiete thermoplastische delen, maar een veelvoorkomende oorzaak is ongelijk-matige koeling. Die is makkelijk te doorgronden zonder geavanceerde berekeningen. Een klassiek voorbeeld van kromtrekken door ongelijke koeling is een rechthoekig doosje. We weten bijna instinctief dat het altijd naar binnen kromtrekt (zie afbeelding 1). Om te begrijpen waarom, moeten we kijken naar het spuitgietproces: 

De holte van een koude stalen matrijs wordt gevuld met hete vloeibare kunststof. De kunststof staat zijn warmte af aan de koude matrijs. Omdat kunststof een slechte thermische geleider is koelt de kunststof voornamelijk af daar waar die de matrijs raakt. Dat is dus aan het oppervlak van het product. Het afgekoelde buitenste laagje kunststof koelt op zijn beurt weer het materiaal eronder.

Om te voorkomen dat de matrijs bij ieder volgend product steeds warmer wordt, stroomt er koelwater door kanalen in de matrijs om de matrijs op een constante temperatuur te houden.