Uniforme temperatuurregeling vermindert spanningen in het component, waardoor krimp en vervorming beter beheersbaar worden en toleranties nauwkeuriger kunnen worden nageleefd. Verbeterde oppervlakte­kwaliteit en een stabieler procesbeheer zijn ook veelvoorkomende redenen voor het toepassen van temperatuurregeling bij spuitgietmatrijzen.

Goed doordachte en gerichte temperatuurregeling kan ook de cyclustijd optimaliseren, wat de productiviteit verhoogt. Tegelijkertijd kunnen de juiste apparatuur en de benodigde kennis bijdragen aan energie-efficiëntie en het optimaliseren van het materiaalgebruik, door verspilling te verminderen.

Expertise medewerkers ­essentieel

Het potentieel van doordachte temperatuurregeling is dus groot, maar het is belangrijk dat de juiste expertise op het gebied van het spuitgietproces, matrijzen en temperatuurregelingstechnologie aanwezig is om het proces optimaal te sturen. Vaak wordt apparatuur aangeschaft zonder de medewerkers tijdig bij het proces te betrekken en zonder hen de voordelen van de apparatuur duidelijk te maken. Dit leidt vaak tot een gebrek aan kennis over de cruciale aandachtspunten bij temperatuurregeling om consistente kwaliteit van de spuitgietonderdelen te waarborgen. Het SKZ Plastics Center wil hierop inspelen met een uitgebreide cursus over het onderwerp ‘Efficiënte temperatuurregeling van spuitgietmatrijzen’. Het in het Duitse Würzburg gevestigde instituut richt zich hierbij op een hoog praktisch gehalte, waarbij de deelnemers zelf aan de slag moeten gaan en hun praktische kennis direct kunnen toepassen in hun eigen productieprocessen. Hierbij wordt ook de SKZ TDI-methode gebruikt voor inline thermografie, waarmee de processen worden gemonitord en de temperatuurverdeling van de onderdelen die voortkomen uit de instellingen wordt gevisualiseerd. De invloeden van seriële of parallelle leidingen en het beperken van de debieten in individuele circuits worden bijvoorbeeld onderzocht in combinatie met frequentiegestuurde temperatuurregelaars. Dit alles wordt gedaan met aandacht voor het energieverbruik van het systeem.

Praktische toepassing

‘Het is voor ons heel belangrijk om niet alleen de theorie over te dragen. Dat hoort erbij, maar in een industriële omgeving moet de praktische toepassing de hoogste prioriteit hebben. Daarom zijn we erg blij met de extra ondersteuning van de heer Dornbusch van Stäubli voor deze cursus, zodat we de deelnemers zo dicht mogelijk bij de werkelijke industriële omstandigheden kunnen trainen’, zegt Christoph Mussauer, Groepsmanager van het Injection Moulding Technology Centre bij het SKZ.

‘Voor ons is het altijd een verrijking om niet alleen kennis over te dragen, maar ook geconfronteerd te worden met de eisen van de cursusdeelnemers en daar direct oplossingsstrategieën uit af te leiden. Ik ben er trots op dat we al zo lang effectief samenwerken met het SKZ en zoveel cursusdeelnemers hebben kunnen helpen’, zegt Frank Dornbusch, procesingenieur bij Stäubli.

Het SKZ biedt de cursus twee keer per jaar aan in het technische centrum van het instituut. 


Het SKZ is een klimaatzorgbedrijf en lid van de Zuse Vereniging. Dit is een vereniging van onafhankelijke, industriegerelateerde onderzoeksinstellingen die het doel nastreven de prestaties en concurrentiekracht van de industrie, vooral het MKB, te verbeteren door middel van innovatie en netwerken. Meer informatie is te vinden op www.skz.de.