Advertorial

SKZ – German Plastics Center is al enkele jaren bekend met de Benelux-markt en breidt haar activiteiten in de regio voortdurend uit om haar internationalisering verder te bevorderen.

SKZ – German Plastic Center zet internationalisering in Benelux door

De perfecte ligging van de havens in Antwerpen, Zeebrugge en Gent is een groot pluspunt voor de kunststof­industrie en speelt een sleutelrol in de import en export van kunststofproducten. Ongeveer 23% van de ­EU-capaciteit van Polystyrol bevindt zich in België. De Benelux-markt is veelbelovend met circa 1.300 bedrijven die deel uitmaken van de kunststofindustrie en circa 600 bedrijven die actief zijn op het gebied van kunststofverwerking. SKZ – German Plastics Center heeft contact gehad met een onderwijsaanbieder in Luxemburg om trainingen en bijscholing aan te bieden aan ingenieurs, specialisten en werknemers in de kunststofindustrie. Er is ook een groot potentieel voor duurzaamheid en recycling – vooral de bouwsector vraagt om oplossingen op het gebied van duurzaamheid en klimaatoptimalisatie. SKZ – German Plastics Center zal ook aanwezig zijn op de ­Compounding World Expo in september 2024 in Brussel, België om zijn connecties in de Benelux verder te versterken en zijn ­internationalisering verder te bevorderen.

Door Matthias Ruff en Katrin Heilig

Dit artikel delen:

Sinds de oprichting in 1961 is SKZ – German Plastics Center de toonaangevende expert op het gebied van kunststofmateriaal en een dienstverlener voor de kunststofindustrie. Het bedrijf staat voor marktgedreven ontwikkeling en verbetering van producten en productietechnologieën. SKZ – German Plastics Center kan tal van diensten leveren op het gebied van vervolgopleidingen. Het biedt een verscheidenheid aan trainingen, interessant voor o.a. ontwikkelaars en ingenieurs die de producten ontwerpen, voor werknemers die machines kalibreren en mensen die zorgen voor kwaliteitscontrole. Klanten over de hele wereld, zoals in Europa, Dubai, China en Zuid-Amerika, vertrouwen op de uitgebreide expertise van SKZ. Het German Plastics Center voorziet in uw leerbehoefte en traint medewerkers in het vakgebied van uw voorkeur. Trainingen worden persoonlijk aangeboden op het hoofdkantoor in Würzburg of op andere locaties in Duitsland, maar ook als live-online-cursussen via video-call of als webgebaseerde trainingen op uw eigen tijdschema. Verder worden in-house trainingen aangeboden die individueel zijn afgestemd op uw eisen, -wensen en doelen. De seminarlocatie kan individueel worden gekozen. 

De trainingen hebben een modulaire opbouw, waardoor u zelf de nodige prioriteiten kunt bepalen en u kunt richten op zowel praktische kennis als de voorkennis van uw medewerkers. Klanten waarderen de praktische expertise van de cursusleiders en docenten. De seminars omvatten bijvoorbeeld inleiding tot kunststoftechnologie, spuitgieten, blaasgieten, recycling, extrusie, thermovormen en andere. Naast de trainingsprogramma’s is SKZ vastbesloten om de innovaties van morgen te ontwikkelen en is het een onderzoeks- en ontwikkelingspartner om de uitdagingen binnen de kunststofindustrie aan te gaan en oplossingen te vinden voor een breed scala aan vraagstukken. Onderzoeksgebieden omvatten materiaalontwikkeling, extrusie, blaasgieten, recycling, duurzaamheid, circulaire economie en andere gebieden. 

Zakelijke relaties in de Benelux

SKZ – German Plastics Center werkte bijvoorbeeld nauw samen met het Belgische Onderzoekscentrum Centexbel tijdens het project ‘Thermal & Electrical Conductive Fibre and Plastic Materials – TECMAT’ (AiF-IGF funded by the BMWK, funding indicator 275EN). Het onderzoeksproject omvatte de ontwikkeling van thermisch en elektrisch geleidende materialen voor verschillende toepassingen. Centexbel richtte zich vooral op de toepassing in textielvezels. SKZ onderzocht de filmextrusie en verdere verwerking in thermovormen. De Duitse partner Fraunhofer ICT keek naar spuitgieten. Als nieuwe benadering werd getracht om tegelijkertijd een hoge geleidbaarheid en goede verwerkingseigenschappen te bereiken, door een niet-mengbaar mengsel van een kunststof met een hoog aandeel geleidende vulstoffen en een niet-gevulde tweede kunststof te produceren. Dit werd met succes gedemonstreerd op een thermogevormd onderdeel. 

Tijdens het project ‘Di-Plast – Digital Circular Economy for the Plastics Industry’ dat SKZ – German Plastics Center uitvoerde met onderzoekspartners als Wuppertal Institut for Climate Environment Energy gGmbH, Stichting Polymer Science Park, University of Luxembourg, East Netherlands Development Agency, Umwelttechnik BW GmbH State Agency for environmental Technology and Resource Efficiency, Tilburg University en Osnabrueck University werden digitale oplossingen ontwikkeld om bedrijven te helpen meer gerecyclede materialen te gebruiken in hun plastic producten. De ontwikkelde digitale toolkit kan worden gebruikt als stand-alone tools die onafhankelijk van de andere tools kunnen worden gebruikt, maar ook in elke gewenste combinatie. 

Cursus spuitgieten

Verder hebben de ervaren instructeurs van SKZ – German Plastics Center twee in-house-trainingen ‘spuitgiettechnologie en de theoretische basis’ gegeven voor een groep van 12 deelnemers in Brussel, België. De cursus behandelde de onderwerpen structuur, samenstelling en gedrag van kunststoffen (thermoplasten, elastomeren en thermoharder), het gedrag van thermoplasten (betekenis van de tabelwaarde, wat is MFI en wat zijn versterkende middelen en wat zijn hun effecten, verwerkingsparameters van kunststoffen), de spuitgietcyclus (opstelling van de machine, taken van de weekmaker- en klemeenheid),  ontwerp van spuitgietonderdelen (wat is krimp en wat heeft er effect op, ontwerp-regels) evenals matrijstechnologie (spruesysteem (hot runner, stollende sprues), schimmelholte, koeling, demolding, centreren, ontluchten).  

Extrusieprojecten

De SKZ-onderzoeksdivisie material development, compounding & extrusion werkt onder andere nauw samen met Rollepaal Pipe Extrusion Technology BV in Nederland op het gebied van extrusie van kunststof buizen. SKZ – German Plastics Center ondersteunt het bedrijf met technische ontwikkelingsprojecten. Verder werken de SKZ-onderzoekers nauw samen met internationale kunststofproducenten en extruderen ze onder andere buizen met een grote diameter, die worden gebruikt voor grootschalige tests of voor de ontwikkeling van innovatieve buistypen en -toepassingen. 

Verschillende onderzoeksprojecten

De afgelopen jaren heeft SKZ – German Plastics Center deelgenomen aan verschillende onderzoeksprojecten. Om er een paar te noemen: Een project over de ‘Integriteit van eerste generatie PE-gas/waterleidingen’, die zich richtten op eerste generatie polyethyleen gas- en waterleidingen die werden gelegd als service- en toevoerleidingen in de periode van 1960 tot 1976/77. Het onderzoek omvatte de vraag of de destijds voorspelde verlenging van de levensduur van 50 jaar bevestigd kon worden en of de leidingen zelfs voor een langere periode kunnen worden gebruikt. De onderzoekspartner was het in Apeldoorn gevestigde KIWA. 

Een ander project met onderzoekspartner KIWA en TGM Kunststoff-technik uit het Oostenrijkse Wenen was het onderzoeksproject ‘Bepaling van drempelwaarden en minimumeisen voor materialen en leidingen voor PE 100-RC buizen geschikt voor puinstrooisel’. Tijdens dit project is onderzoek gedaan naar versnelde testmethoden en alternatieve sneltestmethoden voor het karakteriseren van de weerstand tegen langzame scheurgroei van zeer scheurbestendige PE-materialen en -leidingen. Voor evaluatie werden de testmethoden versnelde ‘Full Notch Creep Test’, ‘Strain Hardening Test’, ‘Cracked Round Bar’ en de ‘Point Load Test’ geanalyseerd. 

SKZ – German Plastics Center in Duitsland

Het hoofdkantoor van SKZ is gevestigd in het Duitse Würzburg. De deelgebieden van testen, training en onderwijs, onderzoek en ontwikkeling, evenals certificering van managementsystemen zijn hier gevestigd. Andere locaties zijn Halle, Peine en Horb. In 2014 werd het European Centre for Dispersion Technologies – EZD opgericht op de SKZ-locatie in Selb, met de kerncompetentie in productie en karakterisering van dispersies met de focus op harsontwikkeling. Sinds april 2017 maakt ook Analytik ­Service Obernburg GmbH, ofwel ASO, deel uit van de SKZ Group. ASO ­adviseert zowel de auto-industrie als de medische technologie en chemie. SKZ – German Plastics Center werkt niet alleen voor de kunststofindustrie in Duitsland, maar ook buiten de grenzen van Europa. Zo worden al sinds 2009, samen met de partner BMC Gulf LLC in Dubai, gecertificeerde trainingen aan kunststof buislassers voor HDPE-leidingnetwerken in de gas- en watervoorzieningssector gegeven.

SKZ-LogoSlogan_Int_4C

Ingelogde abonnees kunnen de PDF van dit artikel downloaden. De PDF is bedoeld voor eigen gebruik en niet voor commerciële doeleinden. Kopiëren of verspreiden van de PDF en haar inhoud is alleen toegestaan met toestemming van de uitgever. Wilt u de PDF commercieel gebruiken of delen? Neem dan vooraf even contact op met de redactie.

KM52023_Cover
Dit artikel is geplaatst in Kunststof Magazine, september-oktober 2023.
Kunststof Magazine - Ketensamenwerking

Naar een strategisch partnerschap van leverancier en merkeigenaar

Henkel_lab-loctite-CA

Wereldwijde expertise in totaaloplossingen bij lijmen tijdens assemblage

WillemdeVries

Industriële marketing: Wat maakt het uniek?

Kommerling_1

Groen kozijn in een duurzame woning