Algemeen nieuws

Hulp voor bedrijven bij voorbereiding op nieuwe cyberwet

Nederlandse overheid lanceert Quickscan NIS2-richtlijn

Recent introduceerde de Rijksoverheid de Quickscan NIS2, een handige tool om organisaties te ondersteunen bij hun voorbereidingen op de nieuwe Europese NIS2-richtlijn. Daarbij benadrukt de overheid dat bedrijven zelf een essentiële rol spelen in de bescherming van de samenleving en economie tegen oplopende cyberdreigingen. De NRK roept leden op om zich bewust te zijn van cyberveiligheid: deze scan kan daar een mooie eerste inzicht in bieden.

Van de redactie

Dit artikel delen:

De overheid benadrukt met deze tooling nog maar weer eens dat het essentieel om u als organisatie te beschermen tegen de groeiende dreiging van cyberaanvallen. Met de Europese NIS2-richtlijn worden strengere eisen gesteld aan de cyberveiligheid van belangrijke en essentiële organisaties. Tegelijkertijad heeft NIS2 ook impact op toeleveranciers (veelal mkb-bedrijven) van belangrijke en essentiële bedrijven, aangezien deze partijen met elkaar in de keten willen blijven samenwerken. De richtlijn wordt momenteel omgezet in nationale wetten. Omdat het aanpassen aan deze nieuwe regels tijd kost, raadt de overheid aan niet te wachten op de nieuwe wetten, maar nu al te beginnen met de voorbereidingen.

Europese NIS2-richtlijn als leidraad

Met de veertig vragen van deze Quickscan kunt u nagaan hoe goed u als organisatie bent voorbereid op het gebied van cyberveiligheid, volgens de eisen van de Europese NIS2-richtlijn. Deze richtlijn richt zich op de beveiliging van netwerken en informatiesystemen. Houd er rekening mee dat de vragen gelden voor zowel IT-systemen als voor operationele technologie (OT) – de industriële hardware en software die wordt gebruikt voor het monitoren en besturen van processen en activiteiten.

De resultaten en de aangeboden actiepunten moeten gezien worden als een eerste stap in de voorbereiding. Ze bieden geen garantie dat uw organisatie al helemaal voldoet aan de toekomstige wetgeving. Gebruik de adviezen en tools dan ook vooral om uw organisatie verder te beveiligen met technische en organisatorische maatregelen, aldus de overheid.

De Quickscan kunt u hier vinden: https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/NIS2-Quickscan/

In de lijst is er uiteraard aandacht voor de toeleveringsketen. Het samenwerken met uw leveranciers om de keten te beveiligen is nodig omdat veel hacks en incidenten vanuit de keten komen. Samen Digitaal Veilig is ook opgezet om samen de digitale keten veilig te maken. Op www.samendigitaalveilig.nl staan alle links.

Het NIS2 Quality Mark

Het NIS2 Quality Mark is een hulpmiddel voor de ketenzorgplicht. Het laat precies zien wat u moet doen en regelen om aan NIS2 te voldoen. Via het platform van Samen Digitaal Veilig kunt u het keurmerk halen. De Federatie NRK is partner van Samen Digitaal Veilig en zo kunt u profiteren van 50% korting. Meer informatie is te vinden op www.nrk.nl.

Ingelogde abonnees kunnen de PDF van dit artikel downloaden. De PDF is bedoeld voor eigen gebruik en niet voor commerciële doeleinden. Kopiëren of verspreiden van de PDF en haar inhoud is alleen toegestaan met toestemming van de uitgever. Wilt u de PDF commercieel gebruiken of delen? Neem dan vooraf even contact op met de redactie.

Cover KM32024.indd
Dit artikel is geplaatst in Kunststof Magazine, mei-juni 2024.
Vacuvin

Vacu Vin lanceert Wine Saver met gerecyclede materialen

km-mijn bedrijf 1

Werken aan de oplossingen van de toekomst

Wat komt er met de CSRD op u af?

Wat komt er met de CSRD op u af?

alligator_wietse 1

Alligator Plastics biedt ­kijkje in de keuken