De nieuwe fabriek is strategisch gelegen nabij de Belgische en Duitse grens en heeft de potentie om het volledige volume polyAl van drankkartons dat in België en Nederland wordt gerecycled te verwerken, en een deel van het volume uit Duitsland. Met een jaarlijkse capaciteit van 20.000 ton, complementair aan de bestaande capaciteit van 8.000 ton bij de faciliteit van Recon Polymers in Roosendaal, betekent dit een aanzienlijke verhoging van de recyclingcapaciteit in de regio. Het draagt ook bij aan de bestaande en goed gevestigde recyclinginfrastructuur in de EU, waar drankkartons in 20 gespecialiseerde papierfabrieken worden gerecycled, met polyAl die momenteel door tien faciliteiten wordt verwerkt.
Kinga Sieradzon, Vice President Collection & Recycling bij Tetra Pak, zegt: “We zijn verheugd deze nieuwe fabriek aan te kunnen kondigen, die de recyclingcapaciteiten van gebruikte drankkartons in de regio aanzienlijk versterkt. Door samen te werken met Yellow Dreams hebben we de kans om de officiële recyclingdoelen1 van Nederland te overtreffen. Dit is opnieuw een mijlpaal in onze gezamenlijke reis met alle belanghebbenden in de waardeketen om inzameling, sortering en recycling te stimuleren. Onze voortdurende investeringen, tot €40 miljoen per jaar wereldwijd2, weerspiegelen onze inzet voor het bevorderen van drankkartonrecycling en het ondersteunen van duurzame praktijken.”
Bas Gehlen, Managing Director bij Yellow Dreams, voegt daaraan toe: “De gezamenlijke inspanning van Yellow Dreams en Tetra Pak toont niet alleen het potentieel van polyAl-recycling aan, maar zet ook een opmerkelijk voorbeeld van de waarde van samenwerking om een circulair systeem op te bouwen. Door dit project leiden we de transformatie van kartonrecycling, met een blijvende impact op het milieu en stimuleren we verder de adoptie van circulaire economiepraktijken.”
Vandaag de dag kunnen drankkartons worden gerecycled tot waardevolle materialen voor nieuwe producten, waar de inzameling, sortering en recyclinginfrastructuur aanwezig is. Daarom is het uitbreiden van deze infrastructuur een prioriteit voor Tetra Pak. Gerecycleerde papiervezels worden gebruikt om de kwaliteit van verschillende papierproducten te verbeteren, zoals e-commerce dozen en draagzakken. De beschermende lagen van polymeren en aluminium, eenmaal gerecycled, kunnen vervangen worden door nieuwe kunststoffen of andere gerecycleerde kunststoffen in toepassingen voor spuitgieten, extrusie of thermovormen, en kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan goederen te produceren, zoals pallets, kratten, tuinmeubilair, bloempotten en tegels.
Tetra Pak heeft sinds 2019 intensief samengewerkt met Recon Polymers om de polyAl-recyclingtechnologie verder te ontwikkelen. Het project is uitgegroeid tot een volwaardige commerciële fabriek in Roosendaal, Nederland, die begin 2021 operationeel werd en in 2023 een injectie van €1 miljoen kreeg om de capaciteit tot 8.000 ton per jaar te verhogen, waardoor de materialencirculatie in Frankrijk, België en Nederland wordt bevorderd. De co-investering met Yellow Dreams – die op dezelfde technologie is gebaseerd en helpt om polyAl om te zetten in een reeks alledaagse items, waaronder herbruikbare pallets, interieurs en grote 3D-geprinte objecten – vertegenwoordigt de laatste stap in deze reis. Eenmaal operationeel zal de nieuwe fabriek meerdere landen ten goede komen.
1 Het officiële recyclingdoel van Nederland houdt niet alleen rekening met vezelrecycling, maar ook met polyAl-recycling. Dit doel zal evolueren van 34% in 2023 naar 55% in 2030 (bron: https://www.verpact.nl/nl/drankenkartons)
2 Kapitaal- en operationele investeringen.