Nieuws

Investering in innovatieve recycling technologie

Covestro wordt aandeelhouder van BioBTX

Covestro heeft besloten te participeren in het Groningse bedrijf BioBTX. Als enige strategische chemiepartner maakt Covestro zo de bouw van 's werelds eerste demonstratiefabriek voor hernieuwbare aromaten (chemische grondstoffen) mee mogelijk. BioBTX ontwikkelde daarvoor de eigen ICCP-technologie, waarmee chemicaliën zoals benzeen, tolueen en xyleen geproduceerd kunnen worden uit organisch en gemengd plastic afval. Deze zogenaamde aromaten zijn essentiële bouwstenen voor de chemische industrie en worden onder andere gebruikt bij de productie van kunststoffen.

Van de redactie

Dit artikel delen:

Covestro investeert een bedrag van enkele miljoenen euro’s in het opschalen van deze technologie vanuit Nederland. Naast Covestro zijn ook financieel investeerders Invest-NL en Infinity Recycling bij het project betrokken. Zodra de demonstratiefabriek operationeel is, zal deze 20.000 ton gemengd kunststofafval per jaar kunnen verwerken. Deze demonstratiefabriek is een cruciale tussenstap voor latere implementatie van de technologie op groot-industriële schaal.

 “Chemische recycling kan een belangrijke bijdrage leveren aan het sluiten van de kringloop in een circulaire economie en de ICCP-technologie van BioBTX is een veelbelovende manier om afval om te zetten in grondstoffen die we bij Covestro in onze productieprocessen gebruiken”, zegt Thorsten Dreier, CTO van Covestro. “In tegenstelling tot andere recyclingtechnologieën maakt de technologie van BioBTX ook gemengd afval van verschillende bronmaterialen geschikt voor het proces.”

Covestro werkt al meer dan vier jaar samen met BioBTX .Samen hebben ze Circular Foam’ – een de EU gefinancierd onderzoeksproject – opgezet. Daarin onderzoeken BioBTX en Covestro samen met andere partners de recycling-mogelijkheden van hardschuim polyurethaan (bijvoorbeeld uit isolatiepanelen van woningen) met behulp van pyrolyse.

“We zijn blij dat we onze expertise op het gebied van applicatieontwikkeling, digitaal onderzoek en ontwikkeling en chemische recycling kunnen inbrengen in dit project en zo een impuls kunnen geven aan een circulair ecosysteem voor plastic afval”, aldus Torsten Heinemann, hoofd van Group Innovation and Sustainability bij Covestro.

Ook Aukje Doornbos, Managing Director voor Covestro in Nederland is erg blij met deze strategische investeringsbeslissing: “Covestro heeft de ambitie om als bedrijf zelf volledig circulair te worden én de circulaire economie te helpen vormgeven. BioBTX is een innovatieve scale-up die hierin – net als Covestro – een voortrekkersrol opneemt. Met de bouw van deze nieuwe demonstratiefabriek zetten we in Nederland alweer een belangrijke stap naar een duurzame toekomst!