Wijnfles weegt slechts 50 gram

De wereldwijde verpakkingsspecialist ALPLA heeft een PET-wijnfles aan zijn productassortiment toegevoegd. De 0,75-liter fles weegt slechts 50 gram – ongeveer acht keer minder dan het alternatief van glas. De eerste witte wijnflessen van de Wegenstein-wijnboerderij zijn onlangs op de Oostenrijkse wijnmarkt in omloop gebracht, waardoor ze deel uitmaken van de Europese fles-naar-fles-kringloop. De duurzame oplossing vermindert het koolstofverbruik met 38 procent in vergelijking met het glazen alternatief – en dat is zelfs zonder rPET-inhoud. De PET-fles is nu ook verkrijgbaar in een 1-liter versie. ALPLA plant om vanaf 2025 al enkele miljoenen exemplaren per jaar te produceren en is van plan om oplossingen te ontwikkelen die volledig uit rPET bestaan. De kunststofverpakking voldoet aan alle kwaliteitseisen, is verkrijgbaar als transparante of groene fles en is geschikt voor alle soorten wijn.

Duurzaam, goedkoop en compatibel

Het lagere materiaalverbruik en de energiebesparende productie verminderen het koolstofverbruik. Het gebruik van rPET vergroot de reductie verder. Zelfs met 30 procent rPET wordt 42 procent bespaard, terwijl de ecologische voetafdruk van de oplossing van 100 procent rPET zelfs met 50 procent wordt gehalveerd. Het hoogwaardige gerecyclede materiaal wordt door ALPLA geleverd vanuit de eigen ALPLArecycling recyclingbedrijven. Het lage gewicht van de verpakking heeft ook positieve gevolgen voor de verzending. En er is ook een kostenvoordeel. ALPLA’s PET-wijnflessen zijn tot 30 procent goedkoper dan glazen flessen, afhankelijk van de eisen.

Werkt met conventionele metalen schroefdoppen

De duurzame verpakkingsoplossing werkt met conventionele metalen schroefdoppen en is compatibel met de bottellijnnen van wijnmakers, wat betekent dat het flexibel is. Wegenstein vult de PET-flessen op dezelfde bottellijnnen als hun glazen flessen. “De fles is perfect afgestemd op de bottelvulling- en verzendprocessen. De nauwe samenwerking met het Wegenstein-team heeft de marktintroductie aanzienlijk versneld”, rapporteert Sebastian Rosenberger, projectmanager bij ALPLA.

“De PET-fles maakt waar wat het belooft. Hij is visueel aantrekkelijk, garandeert onze kwaliteit en is praktisch. We bieden consumenten die om ons milieu en klimaat geven, een innovatief aanbod”, legt Herbert Toifl, directeur van de Wegenstein-wijnboerderij, uit.