Het modulaire lasersysteem BASIC M van Leister Technologies AG wordt gebruikt voor het laserlassen van kunststoffen en is ontwikkeld voor integratie in industriële productie-installaties.

Laserlassen van kunststoffen

In 2022 bracht het Zwitserse bedrijf Leister Technologies AG het nieuwe modulaire laserlassysteem BASIC M op de markt. Het lasersysteem BASIC M wordt gebruikt voor het laserlassen van kunststoffen en is ontwikkeld voor integratie in industriële productie-installaties. De concepten BASIC M en BASIC L omvatten talrijke functionele eenheden voor kunststoflassen. De Main Unit vertegenwoordigt samen met de laser en de procesoptiek de fundamentele configuratie van dit concept. De Main Unit omvat de IPC, veiligheid en kwaliteitscontrole.

De mate van integratie bepaalt de procesverantwoordelijkheid van Leister

De integratiediepte en daarmee de verantwoordelijkheid van het lasproces wordt bepaald door de configuratie van het Leister lasersysteem. Voor de basisconfiguratie neemt Leister uitsluitend de verantwoordelijkheid voor het laserapparaat met de optiek op zich. Andere deelprocessen die relevant zijn voor het lasproces kunnen door Leister worden overgenomen met extra eenheden, bijvoorbeeld beweging, klemmen en kwaliteitscontrole – individueel afhankelijk van de toepassing. Dit vergroot de procesverantwoordelijkheid van Leister.

Bovenliggende software bestuurt alle units

De bovenliggende software bestuurt alle units, ongeacht de configuratie van het lassysteem. De software regelt het hele proces, zowel voor de productie van één type werkstuk als de chaotische productie van verschillende werkstukken.

Voor procescontrole zijn verschillende sensoren beschikbaar

Leister levert ook een groot aantal sensoren die worden gebruikt voor kwaliteitsborging of om de processtroom te regelen. Door de verscheidenheid aan verschillende opties kunnen verschillende laserlasconcepten worden geïmplementeerd. Ze zijn afgestemd op de individuele behoeften van de klant. Bovendien kan het lasproces perfect worden aangepast aan specifieke werkstukken. De communicatie met het klantensysteem verloopt via verschillende interfaces: OPC UA, MES, Profibus, enz.).

Ondersteuning door specialisten van Leister

De Leister-specialisten ondersteunen klanten bij het gehele project – van planning en uitvoering van het lasproces tot en met de integratie van het systeem. Voor gedetailleerde uitleg staan specialisten van de verantwoordelijke Leister-vestiging en verkooppartners ter beschikking.

Meerdere verschillende uitvoeringen beschikbaar

Leister ontwikkelde dit laserlassysteem voor specifieke klantwensen in verschillende uitvoeringen: BASIC S, BASIC M en BASIC L. Deze variëren in functiebereik: S-Small, M-Medium, L-Large.

De belangrijkste voordelen van het BASIC M lasersysteem op een rij:

  • Modulair opgebouwd lasersysteem
  • Variabele inbouwdiepte
  • Configuratie bepaalt procesverantwoordelijkheid
  • Meerdere lasconcepten mogelijk
  • Eenvoudig te integreren in productielijnen
  • Flexibele processtroom
  • Ontwikkeld voor chaotische productie
  • Verschillende laserbronnen configureerbaar
  • Eén software bestuurt alle units
  • Meerdere lasers per systeem mogelijk 

Leister Technologies AG heeft zijn hoofdkantoor in centraal Zwitserland. Leister is toonaangevend in de ontwikkeling, productie en distributie van innovatieve premiumproducten en klantgerichte oplossingen voor industriële procesverwarming en voor de verwerking van kunststoffen. Het succesvolle Zwitserse technologiebedrijf groeit al tientallen jaren continu en maakt deel uit van de wereldwijd actieve Leister Group. Meer dan 950 medewerkers in 8 landen en 130 verkooppartners zorgen voor lokale aanwezigheid over de hele wereld. Het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen is het doel van de Leister Group – met innovatieve producten, diensten en nieuwe technologieën. Al meer dan 70 jaar.
www.leister.com

Laserlasinstallaties voor kunststof maken sinds 1998 deel uit van het productportfolio van Leister. Innovatieve laserlasinstallaties voor kunststof van Leister maken nieuwe productiemethoden mogelijk in de autotechniek, medische technologie, sensortechnologie, elektronica en microsysteemtechnologie.

Meer informatie over laserlassen vindt u hier.

Leister International AG

Duwboot 38
3991 CE Houten
Nederland
Tel.: +31 30 2 199 888

www.leister.com

Contactpersoon voor laserlassen:
Carsten Wenzlau
Hoofd van de business line kunststof laserlassen, Leister Technologies AG
carsten.wenzlau@leister.com

Contactpersoon voor vragen over de Leister Group:
Silke Landtwing
Corporate Communicatiemanager,
silke.landtwing@leister.com

Nieuws van Leister