Voeg je header hier toe

Kunststof Magazine | november-december 2022

In dit nummer o.a.:

Trends in grondstoffen

Heftige reacties in de ­polymerenmarkt

Een teruglopende vraag is niet de enige reden dat er een overschot is aan tal van grondstoffen die begin dit jaar nog slecht beschikbaar waren en door allocaties beperkt leverbaar werden. Nu -forse prijsdalingen – die nog lang niet een bodem of plafond hebben bereikt – in de markt -voorkomen wordt er mondjesmaat ingekocht.

GL Plastics sluit aan bij VDL Groep

Afgelopen zomer werd de overname bekend van GL Plastics door VDL Groep, het internationaal gerenommeerde concern dat met ruim honderd bedrijven in maar liefst negentien landen actief is. Sindsdien heeft de Brabantse spuitgieter zich stevig genesteld binnen het kunststofcluster van de groep en zoekt het samen met zijn zusterbedrijven naar nieuwe kansen.

‘Samenwerking is essentieel voor circulaire versnelling’

Dit jaar zegde het kabinet ruim 220 miljoen euro toe vanuit het Nationaal Groeifonds voor het programma Circular Plastics NL. Voor de industrie biedt het programma uitgelezen mogelijkheden om te verduurzamen. Anderzijds neemt met de toegekende financiering de druk toe om door te pakken met de circulaire transitie. Samenwerking wordt essentieel om die snelheid te maken, stellen Gijs Langeveld (PSP) en Harold de Graaf (NRK).

Samen sterk: de ontwikkeling van de DFNS crease guards

In eendrachtige samenwerking gingen vier partijen – de producteigenaar, de ontwerper, de spuitgieter en de materiaalspecialist – aan de slag om een product te ontwikkelen op basis van maalgoed van Nike. Dat daarbij duurzaamheid voorop stond komt goed tot uiting in het eindproduct, want niet alleen krijgt afgedankt materiaal een prima herbestemming, maar gaan ook nieuwe sneakers langer mee. Een verhaal over hoe gemalen sneakers de basis vormen voor een heel nuttig nieuw product.

Een tijdperk van verandering

Zakt de moed je in de schoenen? De globale uitdagingen zijn overweldigend en het tempo van disruptieve verandering versnelt. Onzekerheid, onrust, mismoedigheid en uitputting horen daarbij. Deze periode is pittig, maar ook bijzonder. ‘Wij zijn de gelukkigen die een verandering van tijdperk meemaken’, aldus Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit. Een positieve insteek helpt dan zowel mens als organisatie.

Drie hot topics domineren K 2022

De vreugde van de kunststof- en rubberindustrie om na drie jaar eindelijk weer persoonlijk op mondiaal niveau van gedachten te kunnen wisselen, kenmerkte de K 2022 en zorgde voor een uitstekende stemming onder de 3.037 exposanten. Maar liefst 176.000 vakbezoekers uit alle continenten reisden af naar Düsseldorf. De drie hot topics op ’s werelds grootste kunststoffenbeurs waren de circulaire economie, digitalisering en klimaatbescherming.

Routes naar een duurzame, ­klimaatneutrale industrie

In het Europese ‘Fit for 55’-plan wordt gestreefd naar 55 procent CO2-reductie in 2030 om vervolgens door te groeien naar een klimaatneutrale economie in 2055. Nederland heeft de ambitie nog iets hoger gesteld en wil in 2030 een 60 procent reductie realiseren van broeikasgassen, waarvan CO2 de belangrijkste is. Er moet dus fors versneld worden: een enorme uitdaging voor de industriesector.