Voeg je header hier toe

Kunststof Magazine | september-oktober 2023

In dit nummer o.a.:

Trends in grondstoffen

Het kantelpunt van de markt is dichtbij

De wereldvraag naar polymere grondstoffen valt tegen, nog het meest in Europa en de Verenigde Staten. In andere landen is een licht herstel zichtbaar na het Corona-tijdperk en lijkt de economie ook minder hard getroffen door de plotselinge stijging van energiekosten. De inflatie slaat overal toe. Niet alleen in Europa, maar ook in landen in Midden- en Zuid-Amerika, Turkije en Rusland stijgen de prijzen sterk en verliest de nationale munt zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar en de euro. 

Groen kozijn in een duurzame woning

Duurzaam bouwen krijgt steeds meer aandacht. Lag de focus bij de markt en het beleid aanvankelijk op de energietransitie; nu worden de pijlen vaker gericht op het duurzame karakter van de bouwmaterialen. Op dit gebied wil profielleverancier Kömmerling Nederland een voortrekkersrol vervullen. Naast het in 2020 geïntroduceerde K-VISION ReFrame van honderd procent gerecycled PVC – destijds een wereldprimeur – presenteert het nu ’s werelds eerste kozijn van bio-attributed PVC.

Special: 24e editie van de Kunststoffenbeurs

Wereldwijd neemt de behoefte aan duurzame materialen en producten toe. Om dit te bereiken werkt de kunststof- en rubberindustrie continu aan het verduurzamen van zowel haar producten als het gehele proces daar omheen: van inkoop, ontwerp en productie tot en met afvalverwerking. Tijdens de 24e editie van de Kunststoffenbeurs, op 20 en 21 september a.s. in de Brabanthallen, staan de mogelijkheden met kunststof en rubber voor duurzame productontwikkeling en productie centraal.

PreZero opent state-of-the-art sorteerinstallatie

Recentelijk is de nieuwe sorteerinstallatie van PreZero voor kunststofverpakkings-materiaal in Zwolle geopend. Deze moderne installatie kan ruim 85.000 ton plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (pbd) per jaar verwerken en sorteert maar liefst veertien materialen. De sorteerinstallatie is uitgerust met de allerlaatste technologie, zoals optische scheiders en camera- en lasertechnologie.

Naar een strategisch partnerschap van leverancier en merkeigenaar

De opgave om te werken aan een volhoudbare toekomst gaat gepaard met veranderingen in wetgeving, technologische vooruitgang en wijzigende marktomstandigheden en leidt daarmee ook tot nieuwe eisen aan producten en diensten. In dit artikel bespreken we hoe deze trends de rol van de toeleverancier veranderen en hoe merkeigenaren zich aanpassen aan deze veranderingen.

Een open debat over circulaire kunststoffen

‘Van woorden naar daden’. Die pakkende titel draagt de aankomende editie van Future Proof Plastics op 9 november a.s. in Zwolle. Tijdens het symposium zal één vraag centraal staan: hoe moet de industrie de transitie naar circulaire en klimaat-neutrale kunststoffen de komende jaren vormgeven? Bij het debat over dit belangrijke vraagstuk willen de NRK en Plastics Europe Nederland een zo breed mogelijk publiek betrekken, van de eigen leden tot de regionale en nationale beleidsmakers.

‘Ons ultieme doel is om honderd procent waterstof te gebruiken’

In de ambitie van Roto-Art om 100% groen te worden, speelt groene waterstof een belangrijke rol. De Tilburgse rotatiegieterij investeerde in een waterstofinstallatie van Adsensys en loopt daarmee voorop. Cas Oerlemans (eigenaar Roto-Art) en Arthur Scheffer (eigenaar Adsensys) vertellen over de samenwerking. ‘Prachtig om samen dit duurzame avontuur aan te gaan.’