Voeg je header hier toe

Kunststof Magazine | september-oktober 2022

In dit nummer o.a.:

Trends in grondstoffen

De markt smeekt om waakhonden

Onze markt van polymere grondstoffen zou in een ideale wereld een afspiegeling moeten zijn van vraag en aanbod. Na een onderhandeling tussen partijen wordt de levering van een volume op een prijs van een product overeengekomen. Dat is de gouden regel, die uitgaat van onderling vertrouwen, van naleving van de afspraak.

EuroMouldings werkt aan closed loop

EuroMouldings verwerkt in samenwerking met moederbedrijf AST steeds meer gebruikte flessen, jerrycans en vaten tot nieuwe verpakkingen. Ook wordt een groot aantal verpakkingen ingenomen en gereinigd om te worden hergebruikt, zoals binnen het nieuwe programma CIPACKS. Langs die twee routes blijven de waardevolle grondstoffen in de keten en draagt EuroMouldings zijn steentje bij aan de circulaire economie.

Vier thema’s centraal tijdens Kunststoffen 2022

Sustainability & Recycling, Smart Production & Digitalization, Reshoring & Buying en Innovation & Knowledge: dat zijn de vier thema’s die Mikrocentrum centraal stelt tijdens de 23e editie van de Kunststoffenbeurs op 14 en 15 september a.s. in de ­Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch.

‘We moeten de komende jaren veel tempo maken’

Een studie van denktank Systemiq in opdracht van Plastics Europe legde eerder dit jaar de vinger op de zere plek: de kunststofindustrie maakt onvoldoende tempo met haar verduurzaming. Algemeen directeur NRK Harold de Graaf ziet in het programma Circulaire Plastics NL in het kader van het Nationaal Groeifonds een uitgelezen kans om te versnellen.

Aanbod van recyclaat moet snel groeien

De afgelopen jaren wilde het maar niet vlotten met de inzet van gerecyclede kunststoffen, terwijl deze een significante bijdrage leveren aan de circulaire economie en het verlagen van de CO2-uitstoot. Een actieplan was nodig om de vraag te stimuleren, maar door de hoge virgin-prijs beweegt de markt nu vanzelf in de goede richting. Om het tempo vast te houden is het cruciaal dat het aanbod van recyclaat daarin mee­groeit.

Duurzaamheidseisen… bent u er klaar voor?

Bij het tegengaan van de opwarming van de aarde moeten fabrikanten producten leveren die intrinsiek van waarde zijn voor klanten en gebruikers, die op een eerlijke manier worden geproduceerd en die over de hele levenscyclus zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu. Een verantwoordelijkheid die onder meer via regelgeving bij fabrikanten wordt afgedwongen. Maar ook door merkeigenaren, (toe)leveranciers, consumenten en gebruikers. Welke duurzaamheidsmaatregelen raken de maakindustrie en hoe kan je daar als fabrikant mee omgaan?

70 jaar K-beurs in Düsseldorf

De K in Düsseldorf is het belangrijkste informatie- en businessplatform van de wereldwijde kunststof- en rubberindustrie. Haar positie als dé toonaangevende beurs voor de complete branche is onbetwist; hier gaan actuele thema’s en innovaties hand in hand, zodat het pad voor de huidige visioenen in de toekomst wordt geëffend. Op geen ander platform is de internationaliteit zo hoog als in Düsseldorf. Tijdens K 2022, van 19 tot en met 26 oktober a.s., worden rond de 3.000 exposanten uit 61 landen verwacht, die gezamenlijk het beursterrein van Düsseldorf compleet zullen bezetten.