Voeg je header hier toe

Kunststof Magazine | mei-juni 2023

In dit nummer o.a.:

Trends in grondstoffen

Miljarden euro’s voor een politiek gokspel

Grote investeringen en een lange rij van nog te nemen maatregelen zijn nodig om de doelstellingen van het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) te halen. Een nieuwe poging om stikstofreductie tot stand te brengen.

Frisse wind door oude fabriek

Op het terrein van de voormalige Van Niftrik-fabriek in het Brabantse grensdorp Putte is sinds begin 2021 Circular Plastics Factory gevestigd. De startup wil bedrijven en merkeigenaren faciliteren bij de ontwikkeling van circulaire producten, van het ontwerp en de hernieuwbare grondstof tot en met de productie en end-of-life-oplossing. Alles onder één dak, met de relevante disciplines aan tafel en korte logistieke lijntjes.

Wordt de markt voor recyclaat eindelijk volwassen?

Stevige doelstellingen vanuit de industrie, nieuwe nationale en Europese wetgeving en de circulaire ambities van grote brandowners. Alles wijst erop dat de vraag naar recyclaat na jaren van stagnatie nu eindelijk grotere vormen zal aannemen. Daardoor komt er meer zekerheid voor investeringen in de recyclingcapaciteit, maar dat maakt de cirkel nog niet rond. Mogelijk zijn nieuwe incentives zoals een verbrandingsverbod van recyclebaar materiaal nodig om in de toekomst aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen.

Arburg: de weg naar succes

De honderdjarige geschiedenis van het familiebedrijf Hehl is uniek. Het verhaal van de familie en daarmee van het bedrijf – de namen Hehl en Arburg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden – vertelt over baanbrekende uitvindingen en durf, over flitsen van inspiratie en steeds nieuwe zakelijke ideeën, over evolutionaire ontwikkeling en disruptieve sprongen, over mensen en technologie, over regionale wortels en wereldwijde groei.

Rethink Awards 2023

Met de Rethink Awards geven de NRK en Plastics Europe elke twee jaar het podium aan producten en initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid en de circulaire economie. De verkiezing is een uitgelezen moment om zowel de ondernemers als de industrie in het zonnetje te zetten, met een waardevolle opbrengst voor de winnaars en genomineerden. ‘We kunnen voor deze editie wel eens heel verrassende inzendingen gaan zien’, zegt Jan Willem Wieringa van de Rethink-beleidsgroep.

Stap voor stap minder kunststofafval

Voor de industrie ligt er een levensgrote opgave om te verduurzamen en de CO2-uitstoot te verlagen, waarbij het verminderen van de hoeveelheid kunststofafval als één van de meest geschikte routes wordt gezien. Het zal de komende jaren moeten gaan om Reduce – het verminderen van het volume kunststoffen in het systeem – maar nadrukkelijk ook om Re-use: het zoveel mogelijk faciliteren van hergebruik van producten en verpakkingen.