Voeg je header hier toe

Kunststof Magazine | maart-april 2023

In dit nummer o.a.:

Trends in grondstoffen

De houdgreep lijkt verdwenen

Er is best een zinnige verklaring te geven voor de belabberde toestand waarin onze markt zich nu bevindt. Door de plotselinge en bijna grenzeloze stijging van ­energiekosten zijn producten en diensten in korte tijd veel duurder geworden. Dat boemerangeffect zorgt ervoor dat de machteloze mens zich slachtoffer voelt, er minder zeker van wordt; sommigen bekruipt een lichte angst voor de toekomst.

Innovatieve recycling van PET-flessen komt op stoom

Ioniqa creëert waarde uit PET plastic afval door het chemisch te recyclen met ­gepatenteerde technologie. Het jonge bedrijf werkt al enige jaren samen met ­Indorama Ventures, ‘s werelds grootste PET-producent en de grootste PET-recycler in Europa om PET-plastic afval op industriële schaal te upcyclen. Een grote mijlpaal was de demonstratiefabriek in Geleen die in 2019 werd opgestart. De komende tijd zullen opnieuw grote stappen worden gezet om chemisch recyclen van PET nog uitgebreider op de kaart te zetten.

‘We praten mee over alles wat wordt besloten’

Bij de Federatie NRK zijn vijftien brancheverenigingen aangesloten die op landelijk en Europees niveau de belangen behartigen van meer dan vierhonderd rubber- en kunststofbedrijven. Door de directe betrokkenheid bij tal van initiatieven en de lobby richting beleidsmakers werkt de NRK aan een gezond klimaat voor de maakindustrie. ‘Doordat we met zoveel bedrijven verenigd zijn, kunnen we meepraten over alles wat er over onze industrie wordt besloten’, zegt algemeen directeur Harold de Graaf. 

Nieuwe preegfolie biedt beste van twee werelden

Binnenkort start OPACKGROUP-onderneming Plasthill Technical Films met de -exclusieve levering van de CompresSeal-preegfolie aan de Oostenrijkse verpakkingsproducent Constantia Flexibles. Dankzij de innovatieve micro-pregingstechnologie kan een aanzienlijke gewichtsreductie worden gerealiseerd. Daarnaast heeft de folie een hogere sealbaarheid dan standaard laminaten, waardoor er minder additieven nodig zijn. De verwachtingen bij Plasthill rond de nieuwe verpakkingsoplossing zijn hooggespannen.

NPCE moet minder een ­overheidsplan zijn

Begin februari presenteerde de Nederlandse overheid haar langverwachte -Nationaal Programma Circulaire Economie. Het programma wordt gepositioneerd als een richtinggevend kader dat de komende twee jaar nog uitgewerkt moet worden. Samen met VNO-NCW en MKB-Nederland mengt de NRK zich stevig in de discussie over de voorgestelde maatregelen. ‘Dit is nu nog vooral een overheidsplan.’

Rethink schetst de route naar circulaire plastics

In 2018 lanceerden de NRK en Plastics Europe het programma Rethink. De vijf Re’s – Reduce, Re-use, Recycle, Redesign en Renew – schetsen de contouren van de circulaire kunststofketen en geven richting aan de verduurzaming. ‘We moeten samen blijven innoveren, de juiste voorbeelden geven en laten zien dat een wereld met circulaire kunststoffen toch echt een betere wereld is’, zegt Rob Verhagen, lid van de Rethink-beleidsgroep.