Voeg je header hier toe

Kunststof Magazine | maart-april 2022

In dit nummer o.a.:

Trends in grondstoffen

Grondstoffen komen eindelijk ruimer beschikbaar

Het kon niet uitblijven. Het tekort aan eigen Europese productie van polymeren heeft verleden jaar tot hoge prijzen geleid van alle grondstoffen. Aan het begin van dit jaar lijkt er een balans tot stand te komen in vraag en aanbod. Niettemin, nergens in de wereld betaalt de verwerker – en uiteindelijk ook de consument – de boete die Europa zichzelf heeft opgelegd door afhankelijk te worden van exotische bronnen.

Hoe efficiënt kan uw machinepark draaien?

Overall equipment effectiveness (OEE) – de KPI’s die aangeven hoe productief en ­efficiënt je machinepark draait – is al decennialang de toonaangevende prestatiemeter in de productie. Nu Industrie 4.0 een hoge vlucht heeft genomen, beschikken fabrikanten over een scala aan nieuwe tools en technieken die hun OEE-scores kunnen verbeteren.

Crisis vraagt om inkoop­transformatie

Welke effecten heeft de coronacrisis op industriële bedrijven? En heeft dat invloed op de strategische keuzen van deze organisaties voor de langere termijn? Dat vroegen Jan Roddeman en René van den Hoven van het kennisnetwerk voor inkoop, ­contract- en supply management Nevi zich af. Daartoe interviewden ze tien aan inkoop-­gerelateerde professionals bij diverse maakbedrijven.

Echt maatwerk: elektrisch geleidende kunststoffen

Met de opkomst van elektrisch aangedreven voertuigen en heel veel nieuwe elektronicatoepassingen stijgt ook de vraag naar specifieke oplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van elektrisch geleidende kunststoffen. Dit artikel gaat over die materialen.

MJA-aanpak leeft voort met NRK E-comply

De afgelopen jaren heeft de industrie grote stappen gezet met haar energiebesparing. Nu de kosten voor gas en elektra de pan uit rijzen en er definitief geen vervolg komt op de MJA, houdt de NRK het thema met E-comply op de agenda.

Hoe houdt kunststof de ­wereld koel en droog?

Overal in de wereld zullen overheden, bedrijven en burgers zich moeten wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Experts verwachten een toenemende vraag naar efficiënte oplossingen om het overtollige water op te vangen en de hoge temperaturen in gebouwen en steden tegen te gaan. Hoe draagt de kunststofindustrie bij aan die opdracht? En waar liggen de kansen en uitdagingen?

‘Veel meer afval nodig voor recycling’

Door de kunststoffen zoveel mogelijk in de kringloop te houden verminderen de ­tekorten aan grondstoffen en gaat de carbon footprint van de industrie fors omlaag. Er ligt dus een duidelijke opdracht om meer afval in te zamelen en te recyclen.

Per ongeluk ontdekt: Polyketon

Rond eind jaren tachtig deed Shell in haar laboratorium enkele experimenten waarbij men per ­ongeluk een compleet nieuwe kunststof ontdekte: alifatisch polyketon oftewel PK. Shell heeft dit ­materiaal vanaf eind 1995 tot begin 2000 op de markt gebracht als Carilon®. Rond 2016 heeft Hyosung een ­verbeterde versie gecommercialiseerd als Poketone®.

Innovatie is ook het verbeteren van je processen

‘Jobbers zijn vooral producent van componenten of producten voor andere organisaties, zoals veel spuitgietbedrijven’, zei een van de deelnemers tijdens een recent ­STEMmingscafé. ­‘Innovatie is voor die bedrijven niet echt een hot topic’. Maar is dat wel zo?