Op het Machineplein van de Kunststoffenbeurs 2023 tonen internationale en nationale exposanten ook dit jaar state-of-the-art technologie voor de kunststof- en rubberindustrie. Eén thema voert de boventoon: duurzaamheid, concreet vertaald in een lagere CO2-emissie en energieverbruik. De behoefte aan duurzame materialen en producten neemt toe. De kunststof- en rubberketen is een deel van de oplossing voor de transities die komende jaren hun beslag krijgen.
Daardoor neemt ook druk op de sector om te verduurzamen toe. Steeds meer worden de effecten van regels die samenhangen met de Green Deal van de EU zichtbaar, zoals maakbedrijven die CO2-emissiedata moeten aanleveren van producten die ze maken. ‘Zo ook bij de spuitgieters’, zegt Robbert Weijers, salesmanager bij Arburg Benelux. Arburg viert dit jaar het eeuwfeest en brengt daarom een speciale jubileummachine mee naar Den Bosch. Deze hybride Allrounder 470 H combineert energie-efficiency met hogere productiviteit.
Daarnaast wordt digitalisering van de spuitgietfabriek steeds belangrijker, vindt Weijers van Arburg. ‘Door alle machines via een netwerk te verbinden met een centrale computer en van daaruit te besturen, kunnen we een efficiencyslag maken.’
Ook bij de Oostenrijkse spuitgietmachinefabrikant ENGEL ziet men de interesse van klanten voor de CO2-footprint toenemen. Terecht, vindt Franz Hinterreiter, Managing Director ENGEL Benelux. ‘Kunststoffen zijn te waardevol om te verbranden.’
De Kunststoffenbeurs heeft dit jaar een primeur: voor het eerst in 15 jaar is er een werkende Ferromatik volelektrische spuitgiet-machine te zien. Plastima zal deze demonstreren op het Machineplein. Tevens staat er een microspuitgietmachine van Dr. Boy, met de Procan Alpha 4 besturing.
Kunststoffenbeurs 2023 toont naast het Machineplein met 28 deelnemers zo’n 250 exposanten op de beursvloer, een uitgebreid lezingenprogramma met meer dan 50 sprekers.