De industrie kijkt uit naar de 28e internationale vakbeurs voor kunststofverwerking, Fakuma 2023, die plaatsvindt in Friedrichshafen van 17 tot en met 21 oktober 2023. ‘s Werelds toonaangevende vakbeurs voor spuitgieten stelt nieuwe prestatienormen in de gebieden van extrusietechnologie, thermoforming en 3D-printen, evenals voor de circulaire economie. Ongeveer 40% van de exposanten komt van buiten Duitsland.

 

 

 

Als een recyclebaar materiaal is plastic een onmisbaar bestanddeel van het dagelijks leven – in de privésfeer, voor bedrijven en in technologie. Ontelbare consumenten- en industriële producten zouden ondenkbaar zijn zonder kunststoffen. Kunststofproducenten en verwerkingsbedrijven vertrouwen op hoogwaardige, duurzame high-tech oplossingen voor uiteenlopende industriesectoren zoals energieopwekking met zonnemodules, onderdelen voor e-mobiliteit, de bouwsector, de verpakkingsindustrie, technische componenten, lichtgewicht ontwerp en auto-industrie, medische technologie en de meubelindustrie. Tegelijkertijd vormen kunststoffen een uitdaging op het gebied van het verbruik en hergebruik van natuurlijke hulpbronnen. “Veel Fakuma-exposanten behandelen onderwerpen als geavanceerde machines voor de productie en hergebruik van kunststoffen, geoptimaliseerde processen voor productie en verwerking, verbeterde materialen, nieuw ontworpen producten en toekomstgerichte bedrijfsmodellen”, legt Annemarie Schur uit, Fakuma-projectmanager bij beursorganisator P. E. Schall. “Een functionerende circulaire economie, intensiever behoud van hulpbronnen, verbeterde milieuvriendelijkheid en echte duurzaamheid zijn dus belangrijke onderwerpen op Fakuma.”

“Deze beurs met wereldwijde erkenning zal de betekenis van kunststoffen en hun bijzondere belang voor iedereen ter discussie stellen”, benadrukt de projectmanager. “Kunststoffen zullen de uitdagingen van zowel het heden als de toekomst moeten aangaan. Daarom is Fakuma 2023 een ideaal platform voor nieuwe producten en technologische oplossingen, evenals voor deskundige bespreking van aankomende werkgebieden.”

Belangrijke Impuls voor Vele Werkgebieden De industriesector wordt geconfronteerd met verschillende ingrijpende taken, waaronder het doel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, het energieverbruik te verminderen en de activiteiten bij productie- en verwerkingsbedrijven te verbeteren. Tegelijkertijd moet de overgang naar een circulaire economie in al haar facetten worden geïmplementeerd. In ieder geval zorgen digitalisering en automatisering voor aanzienlijke transformatieprocessen die gunstige drijfveren vormen: ze ondersteunen het efficiënte gebruik van alle hulpbronnen bij de productie, verwerking, gebruik en hergebruik of recycling van kunststoffen. Op AI gebaseerde oplossingen zullen hierbij ook steeds nuttiger worden.

“In veel opzichten zal Fakuma 2023 belangrijke en waardevolle impulsen bieden voor de positieve ontwikkeling van gedachten en acties in functionerende circulaire economieën”, zegt Bettina Schall, algemeen directeur van beursorganisator P. E. Schall. “Het praktijkgerichte beursformaat in een vertrouwde werksfeer is een passende setting voor technische discussies, objectieve verduidelijking en de demonstratie van uitvoerbare oplossingen voor een circulaire economie.”

Als het toonaangevende hoogtepunt van de vakbeurs voor spuitgieten, dient Fakuma ook als een barometer voor industrie en technologie op het gebied van extrusietechnologie, thermoforming en 3D-printen. Leveranciers en gebruikers zullen gedurende vijf dagen dit goed gevestigde branchefeest de spannende, toekomstgerichte wereld van kunststoffen vanuit alle hoeken verkennen. Een hoge mate van internationalisme, de kwaliteit van de deskundigendiscussies en de concrete praktische relevantie van het evenement betekenen dat vooruitstrevende oplossingen kunnen worden verwacht voor de taken waarmee de industriesector wordt geconfronteerd. Niet in de laatste plaats beloven de expertpresentaties van wereldklasse op het exposantforum belangrijke impulsen te bieden voor de relevante onderwerpen van kunststoffen, de circulaire economie, efficiëntie en duurzaamheid. De data zijn vastgesteld voor Fakuma 2023: de industriesector zal samenkomen in Friedrichshafen van 17 tot en met 21 oktober 2023.